Тя ще бъде внедрена за 183 000 лева, съобщи Дарик радио. Цачева увери, че с нея във всеки момент ще се знае как е гласувал един депутат. Тя изрази надежда, че с новата система завинаги ще бъде забравен проблемът с гласуването с чужди карти. Системата трябва да заработи от януари догодина, като няма да е с пръстов отпечатък. Личността щяла да се индивидуализира със съвкупност от точки.
По-рано Цачева заяви, че все още няма да се налагат парични глоби за депутатите нарушители, както предложи Иван Костов. Те ще бъдат порицавани публично с обявяване на имената им в медиите.
В последните дни в парламента се завихри скандал заради гласуването с чужди карти, след като в четвъртък от управляващата партия обявиха, че с картите на Румен Петков, Румен Овчаров, Михаил Микол и Касим Дал са гласували други народни избраници, докато те не са били в залата.
Днес депутатът от "Атака" Павел Шопов обяви, че неговата карта е изчезнала и той смята, че тя е открадната. Той обвини за тази "постановка" колегите си от Коалиция за България, защото той бил един от хората, уличили техните колеги, че с картите им са гласували други.