Коментари - 183 000 лв. срещу гласуването с чужди карти в НС | Днес.dir.bg

183 000 лв. срещу гласуването с чужди карти в НС

Председателят на Народното събрание Цецка Цачева е одобрила сумата, предложена от фирмата, подала оферта в специалната обществена поръчка на миналия парламент, за изграждането на система за гласуване с биометрични данни.

Обратно в новината

Коментари - 183 000 лв. срещу гласуването с чужди карти в НС | Днес.dir.bg

Коментари

Явно с тия от БСП и ДПС трябва да се процедира както с малки деца!

Нищо няма да направи и тая... Ще дадат грешни народни пари, вместо да ги дадат на бедните и болниците. Щяла да ги порицава публично. На всички е ясно, че Ахмед Доган няма да се яви в залата нито веднъж и на следващите избори пак ще бъде избран. Не става така како, не става така. Твърда ръка трябва.

Поне част от парите за новата система могат да се съберат от глобите на тези дето са ги хванали. Който си е дал картата - 200 лева. Който е гласувал с чужда - 500

Вместо да ги заплашват с взимане на пари, най-лесният и бърз начин е да се анулират и двата гласа (ако е гласувано с 2 чужди карти, съответно - и трите гласа). Така ще се усети най-бързо и болезнено.

Гопожо Цачева, нали ГЕРБ щеше да е за откритост в държавата, защо не казвате коя е тази фирма която единствено тя оправя и надгражда системата за гласуване в НС, и как така от 300 000 лева само за едно надграждане, цената падна на 180 000 лв., защо не се обави обществена поръчка за нова и наистина ефективна система, ще се явят доста фирми с много по ниска цена за цялостно нова система, не само за надграждане, нова система с биометрични данни няма да излезе повече от 50-60 000 лв., кажете коя е фирмата която единствено тя е закована да прави системата на НС, на кого е, и защо не обявявате обществена поръчка, не знам защо тези въпроси не се задават от журналистите в НС, а задават от глупави по глупави въпроси.

Абе щом и до такива мерки се стига, за да могат депутатите да си вършат работата честно, то вече незнам. Трябва да ги покажат по евронюз в рубриката - но комент! Накрая и с кръвен отпечатък да направят машинките за гласуване, както във филмът Гатака.!!!!!!!!! Баси!!!!!!!!!!!!!!!!

Пари на вятъра! Да върнат гласуването с вдигане на ръка - не ми е ясно как ще гласуваш с чужда...

е връх: Системата трябва да заработи от януари догодина, като няма да е с пръстов отпечатък. Личността щяла да се индивидуализира със съвкупност от точки. Баа тая система... ще им мери задниците и ще им прави съпоставка с главите? Яко! Далавеерка.

Нормални ли сте? Не Цачева, ами... Как падат тези цени на специалните поръчки???????? От 300 на 180? Преди няклко дена казах, че си намирисва ПАК на далаверка, ма... И не сте в час с фирмите, които играят и винаги печелят като пореден тираж от тото? Жалко за вас - за мене ще си остане сеира Ви!

На Цачева... ква е тая, че на нея, милата да й направи впечатление как ЕВЕНТУАЛНО била паднала офретата на ЕДИНСТВЕНАТА фирма, поканена от Тройната Коалиция за преговори през 40-то събрание. И изведнъж от 300 хилки, офертата - 183 000. Пак е та*ак! Па ти се излагаш и се изказваш неподготвен! Системата беше купена, после не... ех.. тегава е

Абе аз викам да си продам апартамента и да одим да прасим да им дам паричките и да се свършва с тая драма

Ще дадет 180000 народни пари, защо? Имаме депутати, които глсуват с чужди карти-бивши министри. Такава им е цялата почтенност. Те знаят, че кучето си лае, кервана си върви. Докато не извадите от парламента със закон 10 поне заради прстъпление-гласуван с чужда карта-няма оправия. Имаше при за една систем, сег втора-ДОКОГА. Тези хора в парламента, които си дават картите и другите които гласуват с тях-те са за съд.

Особено възмутително беше извинението на многоуважавания Миков депутатите не били там да натискат някакви си карти, а вършели много други важни неща. Да не знаеш дори какво работиш - у нас който не става за нищо друго може да стане депутат

Предлагам и да плащат по за един полицай да ходи постоянно до всеки от депутатите и да го пази да не краде.

А колко е просто само - назначават се двама квестори, които да наблюдават дупетатите по време на гласуване - а са хванали един, а изхвърча от НС. Двама квестори по 1000 лв. заплата прави 24000 лв. за година.

Интересува ме икономическата възвръщаемост от тази инвестиция. Изглежда трябва да се въведе някаква санкция за гласувалите с друга карта, така че да има някакъв икономически ефект. Иначе ефектът си остава електорален, не и икономически.

Абе, вместо да пълнят хазната, те ще я празнят. Гонете ги, глобявайте ги ! Ще се научат на дисциплина и ще намерите по-широка обществена подкрепа... Трябва дисциплина а не глезене със скъпи Fire-wall-и

Занимавам се с внос на биометрични устройства. Повярвайте ми - изграждането на цялостна система за гласуване посредством идентификация с пръстов отпечатък струва много по-малко. Цената е много надута ... мнооого. На практика системата е вече изградена и трябва на всяко депутатско място да се монтира по едно устройство с четец за отпечатъци. Цената е не повече от USD 100 200 , като приемем, че ще се използва терминал със сензор на водеща фирма производител и още , че ще има отстъпка за количества. Приемаме , че софтуер няма да се сменя. Оттук нататък аритметиката оставям на вас.

В 99% от случайте, всички във всяка партия гласуват като 1... Така че могат просто да си оставят по 1 представител да гласува от името на всички... Каква е разликата?

Вместо да трошат народни пари за нова система за гласуване, да глобяват депутатите, които гласуват с чужди карти с по 10 000лв, а може и с повече. Ама наистина да ги глобяват. Да видим дали ще посмеят да гласуват с чужди карти.

Щом не е с пръстови отпечатъци,а е система от точки пак ще има далавера в гласуването.

Че к'во му беше на гласуването с вдигане на ръка, че се похарчиха толкова пари?! Г-жо Цачева, не знам с какви хора сте контактувала до сега ама да знаете: Останалите не сме малоумни!

183 000 leva. Ne e li nai dobre da gi dadat na bednite. Te deputatite pak 6te glasuvat s 5 karti. Dobre che sa mediite ta da vigda naroda kak ni upravlqva ministerstvoto. E tova pravitelstvo, novoto e mnogo kachestveno e, napravo za ES.

В много страни, където парламенти има доста отдавна, гласуването става така: Като доиде реда на съответния депутат, той се изправя и казва ясно дали е за или против. Системата е проста, работи безотказно, и няма как да гласуваш вместо друг.

Господа, моля, обърнете колко е вярно писаното от ГГ. Ако за измамна употреба на чужд документ за самоличност следва наказание за гражданин, не следва ли то и за депутат? Или депутатът не е гражданин, а животно?

КОЛКО МИ СТРУВАТ НАШИТЕ ДЕПУТАТИ. вместо да носат приходи за нашата бедна родина ТЕЗИ са само разходи от моите данъци. Сега, защото сме си избрали хора с нисък МОРАЛ, хора които си мислят че са НАД ПРАВИЛАТА ще трябва да платиме 183 000 лв. ТОВА Е СРАМНО. Ако в една държава в ЕС хората трябва да платят от данъците си 100 000 евро за конорлират депутатите ТЕ ПРОСТО ЩЕ МАХНАТ ДЕПУТАТИТЕ КОИТО СА СИ ГО ПОЗВОЛИЛИ.

Толкова пари да се харчат, за опазване на самите депутати- от какво?- от това да се изкушават да нарушават... Ама те на обещания са добри, но на изпълнение.... Как е възможно депутатина да гласува с чуждата карта? Това не удря ли по съвестта им? Как е възможно да лъжат всички, по най- наглия и безочлив начин? Трябва да има възможност за отзоваване.. Всеки да трепери за столчето си там, а не да се чувства, че е сякаш на екскурзия там, и никой не би могъл да го бутне през тези 4 години.. Гади ми се от тези плазмодии.. Провисват кореми, наливат се на вратове и стават като тлъсти кокошки.. ПАЗИ БОЖЕ СЛЯПО ДА ПРОГЛЕДА..

Гопожо Цачева, нали ГЕРБ щеше да е за откритост в държавата, защо не казвате коя е тази фирма която единствено тя оправя и надгражда системата за гласуване в НС, и как така от 300 000 лева само за едно надграждане, цената падна на 180 000 лв., защо не се обави обществена поръчка за нова и наистина ефективна система, ще се явят доста фирми с много по ниска цена за цялостно нова система, не само за надграждане, нова система с биометрични данни няма да излезе повече от 50-60 000 лв., кажете коя е фирмата която единствено тя е закована да прави системата на НС, на кого е, и защо не обявявате обществена поръчка, не знам защо тези въпроси не се задават от журналистите в НС, а задават от глупави по глупави въпроси.

horata gi izbrali da glasuvat i da zashtitavat nacionalniat interes, te triabva da gi gonish kato parvolaci. tikvenici , podigravat ni se .... dokato ne nabiat 10-ma ot tiah niama da se opraviat

Простотии и простотии... Ако си дам пропуска за АЕЦ-а на другиго не ме порицават, а ме уволняват. Въобще на никого не му минава през ума да потроши 183 000 левчета за глупости. Ако вляза в парламента с чужд пропуск или чужда лична карта за да гласувам някой важен закон с картата на Миков например, ще ме порицаят ли или направо ще ме приберат на топло?

Вижте сега, аз утре си давам шофьорската книжка на 16г. си дъщеря. Е споко що да не си я отстъпя. Типично в стила на Овчаров. Тя дъщерята по-ги разбира тези работи аз вече се уморих

Да, но от техните заплати да се плати. Да не би аз да съм отишла да гласувам с чужда карта, че да плащам.

Ако човек си загуби или му откраднат личната карта го глобяват най-малко с 50 лв. Какво е наказанието за загубена депутатска карта?

Преди време предложих на Георги Пирински една безплатна идея, ама той не я прие, щото наистина щеше да има ефект при гласуването с чужди карти. Исках да предложа същата идея на новия председател, ама размислих. Идеята нямаше да струва 183 000 лева, а по 10-ина лева за всеки народен представител. Ама нали някой трябва да гушне още една тлъста сума.

Tia do takava stepen sa se samozabravili che i daje obshtochoveshkite normi za povedenie sa im chujdi veche!!!!!!!!!!!!!! Boyko, ne stavate za nishto i vie.

тъйли ми томай Илия пак Тия а??? да стругарите са голяма раблота също кат пожарникарите

Толкова пари за нещо, което никога няма да се промени. Те да бяха само Румен Петков и компания с мед да ги нахраниш, ами то целия парламент е такава стока и новите и старите всички рано или късно гласуват с чужди карти. Кака Цецка просто си е уредила комисионна!!!

Абе , ей , заради тия мангали гнусни 180000 лв. Хората няма какво да ядат бе изедници. Въведете закон , който гласува с чужда карта да влиза в затвора - това е нарушение на закона!!! Ако тия там не спазват законите и толкова нагло и безобразно като ощипани ученички се обясняват как това не можело да се предотврати. Вкарайте двама в затвора и да видим другите.. Майка им мръсна наглеци

То с порицаване само не става. Щото на следващите избори пак ще се курдисат на челните места в листите. И току виж бабичките ги избрали. В нашето ДП има подобни карти и на гърба пише: Този пропуск Е личен и НЕ МОЖЕ да се притежава от друго лице.... При нарушение пропускът се отнема от служител по сигурността. Тук идва и интересното, ако ти го отнемат директора не е в състовние да ти го възстанови!!! Какво блеят квесторите а,а....аа??? Отнемете им ги и след като г-жа Цачева не ще може да ги възстанови. Мястото да заеме следващия от листата. Щом така е при народа що да не е така и при вас. Все пак сме в криза може да спестите някой лев от малоумни биометрични акробатики. Приемете моята идея безплатно напълно в духа на пазарната икономика.

Не ми се вярва и тази система да спре тази практика а и в това време на криза когато хората и едно кафе вече пият на версия нима няма за какво по важно да се дадат тези пари!?Уж треперят за стотинката и режат ли режат всякакви разходи а ето ,че имало и оазиси на спокойствието където бурите на орязаните разходи са само тих прохладен ветрец.

И да се слагат имената им в стенвестника в лобибара на НС....

Да бяхте спестили парите и да бяхте приели предложението на Яне

Пари на вятъра! А ако просто върнат гласуването с вдигане на ръка - с чужда не може да се гласува...

Коментари - 183 000 лв. срещу гласуването с чужди карти в НС | Днес.dir.bg

183 000 лв. срещу гласуването с чужди карти в НС

Председателят на Народното събрание Цецка Цачева е одобрила сумата, предложена от фирмата, подала оферта в специалната обществена поръчка на миналия парламент, за изграждането на система за гласуване с биометрични данни.

Обратно в новината

Коментари - 183 000 лв. срещу гласуването с чужди карти в НС | Днес.dir.bg

Коментари

Явно с тия от БСП и ДПС трябва да се процедира както с малки деца!

Нищо няма да направи и тая... Ще дадат грешни народни пари, вместо да ги дадат на бедните и болниците. Щяла да ги порицава публично. На всички е ясно, че Ахмед Доган няма да се яви в залата нито веднъж и на следващите избори пак ще бъде избран. Не става така како, не става така. Твърда ръка трябва.

Поне част от парите за новата система могат да се съберат от глобите на тези дето са ги хванали. Който си е дал картата - 200 лева. Който е гласувал с чужда - 500

Вместо да ги заплашват с взимане на пари, най-лесният и бърз начин е да се анулират и двата гласа (ако е гласувано с 2 чужди карти, съответно - и трите гласа). Така ще се усети най-бързо и болезнено.

Гопожо Цачева, нали ГЕРБ щеше да е за откритост в държавата, защо не казвате коя е тази фирма която единствено тя оправя и надгражда системата за гласуване в НС, и как така от 300 000 лева само за едно надграждане, цената падна на 180 000 лв., защо не се обави обществена поръчка за нова и наистина ефективна система, ще се явят доста фирми с много по ниска цена за цялостно нова система, не само за надграждане, нова система с биометрични данни няма да излезе повече от 50-60 000 лв., кажете коя е фирмата която единствено тя е закована да прави системата на НС, на кого е, и защо не обявявате обществена поръчка, не знам защо тези въпроси не се задават от журналистите в НС, а задават от глупави по глупави въпроси.

Абе щом и до такива мерки се стига, за да могат депутатите да си вършат работата честно, то вече незнам. Трябва да ги покажат по евронюз в рубриката - но комент! Накрая и с кръвен отпечатък да направят машинките за гласуване, както във филмът Гатака.!!!!!!!!! Баси!!!!!!!!!!!!!!!!

Пари на вятъра! Да върнат гласуването с вдигане на ръка - не ми е ясно как ще гласуваш с чужда...

е връх: Системата трябва да заработи от януари догодина, като няма да е с пръстов отпечатък. Личността щяла да се индивидуализира със съвкупност от точки. Баа тая система... ще им мери задниците и ще им прави съпоставка с главите? Яко! Далавеерка.

Нормални ли сте? Не Цачева, ами... Как падат тези цени на специалните поръчки???????? От 300 на 180? Преди няклко дена казах, че си намирисва ПАК на далаверка, ма... И не сте в час с фирмите, които играят и винаги печелят като пореден тираж от тото? Жалко за вас - за мене ще си остане сеира Ви!

На Цачева... ква е тая, че на нея, милата да й направи впечатление как ЕВЕНТУАЛНО била паднала офретата на ЕДИНСТВЕНАТА фирма, поканена от Тройната Коалиция за преговори през 40-то събрание. И изведнъж от 300 хилки, офертата - 183 000. Пак е та*ак! Па ти се излагаш и се изказваш неподготвен! Системата беше купена, после не... ех.. тегава е

Абе аз викам да си продам апартамента и да одим да прасим да им дам паричките и да се свършва с тая драма

Ще дадет 180000 народни пари, защо? Имаме депутати, които глсуват с чужди карти-бивши министри. Такава им е цялата почтенност. Те знаят, че кучето си лае, кервана си върви. Докато не извадите от парламента със закон 10 поне заради прстъпление-гласуван с чужда карта-няма оправия. Имаше при за една систем, сег втора-ДОКОГА. Тези хора в парламента, които си дават картите и другите които гласуват с тях-те са за съд.

Особено възмутително беше извинението на многоуважавания Миков депутатите не били там да натискат някакви си карти, а вършели много други важни неща. Да не знаеш дори какво работиш - у нас който не става за нищо друго може да стане депутат

Предлагам и да плащат по за един полицай да ходи постоянно до всеки от депутатите и да го пази да не краде.

А колко е просто само - назначават се двама квестори, които да наблюдават дупетатите по време на гласуване - а са хванали един, а изхвърча от НС. Двама квестори по 1000 лв. заплата прави 24000 лв. за година.

Интересува ме икономическата възвръщаемост от тази инвестиция. Изглежда трябва да се въведе някаква санкция за гласувалите с друга карта, така че да има някакъв икономически ефект. Иначе ефектът си остава електорален, не и икономически.

Абе, вместо да пълнят хазната, те ще я празнят. Гонете ги, глобявайте ги ! Ще се научат на дисциплина и ще намерите по-широка обществена подкрепа... Трябва дисциплина а не глезене със скъпи Fire-wall-и

Занимавам се с внос на биометрични устройства. Повярвайте ми - изграждането на цялостна система за гласуване посредством идентификация с пръстов отпечатък струва много по-малко. Цената е много надута ... мнооого. На практика системата е вече изградена и трябва на всяко депутатско място да се монтира по едно устройство с четец за отпечатъци. Цената е не повече от USD 100 200 , като приемем, че ще се използва терминал със сензор на водеща фирма производител и още , че ще има отстъпка за количества. Приемаме , че софтуер няма да се сменя. Оттук нататък аритметиката оставям на вас.

В 99% от случайте, всички във всяка партия гласуват като 1... Така че могат просто да си оставят по 1 представител да гласува от името на всички... Каква е разликата?

Вместо да трошат народни пари за нова система за гласуване, да глобяват депутатите, които гласуват с чужди карти с по 10 000лв, а може и с повече. Ама наистина да ги глобяват. Да видим дали ще посмеят да гласуват с чужди карти.

Щом не е с пръстови отпечатъци,а е система от точки пак ще има далавера в гласуването.

Че к'во му беше на гласуването с вдигане на ръка, че се похарчиха толкова пари?! Г-жо Цачева, не знам с какви хора сте контактувала до сега ама да знаете: Останалите не сме малоумни!

183 000 leva. Ne e li nai dobre da gi dadat na bednite. Te deputatite pak 6te glasuvat s 5 karti. Dobre che sa mediite ta da vigda naroda kak ni upravlqva ministerstvoto. E tova pravitelstvo, novoto e mnogo kachestveno e, napravo za ES.

В много страни, където парламенти има доста отдавна, гласуването става така: Като доиде реда на съответния депутат, той се изправя и казва ясно дали е за или против. Системата е проста, работи безотказно, и няма как да гласуваш вместо друг.

Господа, моля, обърнете колко е вярно писаното от ГГ. Ако за измамна употреба на чужд документ за самоличност следва наказание за гражданин, не следва ли то и за депутат? Или депутатът не е гражданин, а животно?

КОЛКО МИ СТРУВАТ НАШИТЕ ДЕПУТАТИ. вместо да носат приходи за нашата бедна родина ТЕЗИ са само разходи от моите данъци. Сега, защото сме си избрали хора с нисък МОРАЛ, хора които си мислят че са НАД ПРАВИЛАТА ще трябва да платиме 183 000 лв. ТОВА Е СРАМНО. Ако в една държава в ЕС хората трябва да платят от данъците си 100 000 евро за конорлират депутатите ТЕ ПРОСТО ЩЕ МАХНАТ ДЕПУТАТИТЕ КОИТО СА СИ ГО ПОЗВОЛИЛИ.

Толкова пари да се харчат, за опазване на самите депутати- от какво?- от това да се изкушават да нарушават... Ама те на обещания са добри, но на изпълнение.... Как е възможно депутатина да гласува с чуждата карта? Това не удря ли по съвестта им? Как е възможно да лъжат всички, по най- наглия и безочлив начин? Трябва да има възможност за отзоваване.. Всеки да трепери за столчето си там, а не да се чувства, че е сякаш на екскурзия там, и никой не би могъл да го бутне през тези 4 години.. Гади ми се от тези плазмодии.. Провисват кореми, наливат се на вратове и стават като тлъсти кокошки.. ПАЗИ БОЖЕ СЛЯПО ДА ПРОГЛЕДА..

Гопожо Цачева, нали ГЕРБ щеше да е за откритост в държавата, защо не казвате коя е тази фирма която единствено тя оправя и надгражда системата за гласуване в НС, и как така от 300 000 лева само за едно надграждане, цената падна на 180 000 лв., защо не се обави обществена поръчка за нова и наистина ефективна система, ще се явят доста фирми с много по ниска цена за цялостно нова система, не само за надграждане, нова система с биометрични данни няма да излезе повече от 50-60 000 лв., кажете коя е фирмата която единствено тя е закована да прави системата на НС, на кого е, и защо не обявявате обществена поръчка, не знам защо тези въпроси не се задават от журналистите в НС, а задават от глупави по глупави въпроси.

horata gi izbrali da glasuvat i da zashtitavat nacionalniat interes, te triabva da gi gonish kato parvolaci. tikvenici , podigravat ni se .... dokato ne nabiat 10-ma ot tiah niama da se opraviat

Простотии и простотии... Ако си дам пропуска за АЕЦ-а на другиго не ме порицават, а ме уволняват. Въобще на никого не му минава през ума да потроши 183 000 левчета за глупости. Ако вляза в парламента с чужд пропуск или чужда лична карта за да гласувам някой важен закон с картата на Миков например, ще ме порицаят ли или направо ще ме приберат на топло?

Вижте сега, аз утре си давам шофьорската книжка на 16г. си дъщеря. Е споко що да не си я отстъпя. Типично в стила на Овчаров. Тя дъщерята по-ги разбира тези работи аз вече се уморих

Да, но от техните заплати да се плати. Да не би аз да съм отишла да гласувам с чужда карта, че да плащам.

Ако човек си загуби или му откраднат личната карта го глобяват най-малко с 50 лв. Какво е наказанието за загубена депутатска карта?

Преди време предложих на Георги Пирински една безплатна идея, ама той не я прие, щото наистина щеше да има ефект при гласуването с чужди карти. Исках да предложа същата идея на новия председател, ама размислих. Идеята нямаше да струва 183 000 лева, а по 10-ина лева за всеки народен представител. Ама нали някой трябва да гушне още една тлъста сума.

Tia do takava stepen sa se samozabravili che i daje obshtochoveshkite normi za povedenie sa im chujdi veche!!!!!!!!!!!!!! Boyko, ne stavate za nishto i vie.

тъйли ми томай Илия пак Тия а??? да стругарите са голяма раблота също кат пожарникарите

Толкова пари за нещо, което никога няма да се промени. Те да бяха само Румен Петков и компания с мед да ги нахраниш, ами то целия парламент е такава стока и новите и старите всички рано или късно гласуват с чужди карти. Кака Цецка просто си е уредила комисионна!!!

Абе , ей , заради тия мангали гнусни 180000 лв. Хората няма какво да ядат бе изедници. Въведете закон , който гласува с чужда карта да влиза в затвора - това е нарушение на закона!!! Ако тия там не спазват законите и толкова нагло и безобразно като ощипани ученички се обясняват как това не можело да се предотврати. Вкарайте двама в затвора и да видим другите.. Майка им мръсна наглеци

То с порицаване само не става. Щото на следващите избори пак ще се курдисат на челните места в листите. И току виж бабичките ги избрали. В нашето ДП има подобни карти и на гърба пише: Този пропуск Е личен и НЕ МОЖЕ да се притежава от друго лице.... При нарушение пропускът се отнема от служител по сигурността. Тук идва и интересното, ако ти го отнемат директора не е в състовние да ти го възстанови!!! Какво блеят квесторите а,а....аа??? Отнемете им ги и след като г-жа Цачева не ще може да ги възстанови. Мястото да заеме следващия от листата. Щом така е при народа що да не е така и при вас. Все пак сме в криза може да спестите някой лев от малоумни биометрични акробатики. Приемете моята идея безплатно напълно в духа на пазарната икономика.

Не ми се вярва и тази система да спре тази практика а и в това време на криза когато хората и едно кафе вече пият на версия нима няма за какво по важно да се дадат тези пари!?Уж треперят за стотинката и режат ли режат всякакви разходи а ето ,че имало и оазиси на спокойствието където бурите на орязаните разходи са само тих прохладен ветрец.

И да се слагат имената им в стенвестника в лобибара на НС....

Да бяхте спестили парите и да бяхте приели предложението на Яне

Пари на вятъра! А ако просто върнат гласуването с вдигане на ръка - с чужда не може да се гласува...