Тя влиза в пакета от мерки за опазване на природата в зоните от “Натура 2000”, които пресича новият участък, а документът е подписан от министър Нона Караджова, съобщава в. "24 часа".
Общата дължина на участъка от Нова Загора до Карнобат е 85 км. Защитените зони са река Блатница, Кременските възвишения, река Тунджа, река Мочурица. Забраната за строеж на бензиностанции и паркинги се налага заради опазването на няколко вида змии и на блатната костенурка, които обитават защитените зони около магистралата.
Без допълнителни обекти около аутобана ще се избегне накъсването на мрежите срещу животни по трасето и ще се предотврати достъпът им до пътя, са записали експертите, изготвили оценката.
Довършването на магистрала "Тракия" вероятно ще започне през април, съобщи междувременно министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев пред БНР. Строителството на магистралата няма как да започне по-рано заради липсата на строителното разрешително, обясни той.
До момента - 24 години след началото на изграждането на магистралата, все още не са уточнени техническите подробности за трасето и сега се налага неговият екип да работи денонощно, възмути се Плевнелиев.
Очакванията са все пак през октомври да се проведат търгове за “Тракия“, а в началото на 2010 г. да има избрани изпълнители.