Ал Кайда променя същността си от централизирана организация с глобални цели към съвкупност от регионални "представителства" с по-ограничени цели и силна подкрепа сред обикновените хора. По-малките терористични групи получават по-слаба подготовка и по-малко пари и затова си поставят по-малки задачи, отбелязва агенцията, цитирана от БТА.
Това обаче не означава, че те не са опасни "особено ако се опитват да докажат на какво са способни, или ако са в състояние да се свържат с някого, който притежава високи тактически умения", пише в доклада.
Според Стратфор броят на нападенията срещу хотели се е увеличил над два пъти след атентатите от 11 септември 2001 г. в сравнение с осемте години преди това. Броят на ранените и убитите при такива нападения се е увеличил шест пъти за същия период. Хотелите са идеалните "лесни" мишени за ислямските екстремисти - те предлагат фиксирано местоположение, интензивно движение на хора и слаби мерки за сигурност. Освен това те привличат много западняци, което дава възможност на терористите да убият или ранят много от тях в едно нападение. Въпреки че охраната на хотелите се старае да наблюдава подозрителните хора и дейности, екстремистите знаят как да заобиколят тези мерки - те се регистрират като гости на хотела.
Като пример в доклада се посочват двете самоубийствени нападения срещу хотелите "Мариот" и "Риц-Карлтън" в Джакарта на 17 юли, чиито извършители се бяха регистрирали в тях два дни по-рано.
От гледна точка на терористите недостатъкът на ударите срещу подобни "меки" цели е, че те не им дават толкова "политически и идеологически дивиденти", колкото нападенията срещу по-добре охранявани "твърди" цели като правителствени сгради и военни обекти.
Въпреки зачестилите атентати срещу хотели, много собственици и управители изпитват нежелание да засилват мерките за сигурност в сградите, тъй като това затруднява работата и причинява неудобство на гостите. Тази нагласа обаче може би ще трябва да се промени, отбелязва АП. Един от прокурорите, представляващи жертвите на атентат в хотел от 2004 г., изисква от собственика да поеме отговорността за сигурността и собствеността на гостите.