Искането ми за отказ от парламентарна закрила е внесено в деловодството на Народното събрание на 7 август, съобщи самият той. В съответствие с разпоредбите на Конституцията и Правилника за организация и дейността на Народното събрание, декларирам писменото си съгласие за възбуждане на наказателно преследване и възстановяване движението на процеса, воден срещу мен, гласи обръщението на Върбанов до председателя на НС г-жа Цецка Цачева.
Съображенията ми за продължаване на вече започналото, преди да бъда избран за народен представител, наказателно производство, е обстоятелството, че не желая наказателната неприкосновеност по време на мандата ми да възпрепятства съдебната власт да изпълни функциите си, се казва още в него. Като декларира, че поставя обществените пред личните си интереси и разкриването на обективната истина, Върбанов уведомява НС и неговия председател, че няма да се ползва от правно привилигированото положение и лично поставя въпроса за вземане на решение за снемане на депутатския му имунитет.
Той се надява Народното събрание да гласува личното му решение още в първия работен ден, за да изчисти името си в един процес, който продължава вече осма година. За втори път свалям сам депутатския си имунитет, за да не преча на обективната работа на съд и прокуратура, добавя той.
Венцислав Върбанов бе депутат в 38-то, 39-то и 40-то Народно събрание. В правителството на Иван Костов заема поста министър на земеделието и горите от 1997 до 2001 г.