Задържаха мъже за лихварство, наркотици и контрабанда на артефакти. Арестите са осъществени след проведена под ръководството на Окръжна прокуратура-Пловдив операция на територията на село Катуница.

Започнало е разследване по две досъдебни производства за престъпления - държане на предмети, имащи белезите на археологически обекти, които не са идентифицирани и регистрирани по надлежния ред, съобщават от прокуратурата.

Снимка: Прокуратура Р България

При извършеното по първото досъдебно производство претърсване и изземване в къща и прилежащите й постройки, ползвани от 59-годишен мъж от Катуница, са били намерени и иззети: 6 броя метални монети, както и множество овални предмети от сив метал, наподобяващи монети, 1 пръстен, 2 бр. икони от сив метал, една икона - дърворезба, 5 бр. икони от дърво и 2 бр. хоругви; метален предмет с бронзов цвят, с яйцевидна форма, с религиозно съдържание, 1 бр. чаша от сив метал, 1 бр. купа от сив метал със старинен вид, 1 бр. лампа от керамика в старинен вид, 1 бр. статуя на дете с постамент от жълт метал; парична сума от 30 000 лв., 2370 евро и 402 щатски долара; лаптоп; документи за регистрация на моторни-превозни средства и ключове за автомобили; черно-бяла надуваема лодка, марка "Aquaparx", и други.
Снимка: Прокуратура Р България

От стопанска постройка в двора на къщата, ползвана от 59-годишния мъж, са били иззети зелена тревиста маса със специфичен мирис на марихуана и електронна везна, които са дали насока на разследването и за престъпление - държане на наркотични вещества с цел разпространение.

Мъжът е задържан за срок от 24 часа, като спрямо него се води и досъдебно производство - за извършване без съответно разрешение, по занятие, на банкови сделки, от които са причинени другиму значителни вреди и са получени значителни неправомерни доходи - лихварство.

Снимка: Прокуратура Р България

Предстоят разпити на свидетели, изготвяне на заключенията на археологическата и химическата експертизи и преценка за повдигане на обвинения.

По второто дело, при извършено претърсване и изземване в дома и прилежащите му двор и стопански постройки, стопанисвани от 37-годишен мъж, живущ в село Катуница, са били намерени и иззети 16 метални предмета с налични релефи по тях, 441 монети, четири халки и други, всички с патинирани повърхности.

37-годишният мъж е привлечен към наказателна отговорност. Активното разследването по делата продължава.

Снимка: Прокуратура Р България

Снимка: Прокуратура Р България