Санитарно-хигиенните изисквания срещу разпространението на вируса COVID-19 в пловдивския Четвъртък пазар се спазват. В това се убеди лично главният държавен здравен инспектор - Доц. д-р, д.м. Ангел Кунчев. Заедно с кмета Здравко Димитров и областния управител Дани Каназирева, както и директора на РЗИ - Пловдив д-р Ваня Манчева, те обиколиха сергиите с плодове и зеленчуци.

Вижте снимки >>

"Мерките са ефективни и навременни, въпреки че цели отрасли ще преживеят тежък период, целта ни е да се пречи минимално, за да се организира производството, така че да има достатъчно хранителни продукти за цяла България", коментира д-р Ангел Кунчев. Той посочи, че е важно да се спазва правилото хората в пазара да се движат в една посока, да няма пресрещане, да има регулиране на влизането, добра хигиена, да няма струпване.

От самото начало на извънредното положение гражданите влизат в Четвъртък пазар задължително с маски, ако нямат такива, на входа им се раздават безплатно. Най-големият закрит пазар в Пловдив се дезинфекцира всеки ден сутрин и вечер с препарат, който е на 70% спиртна основа. Служители на ОП "Общинска охрана" следят да няма струпване на граждани.

"И клиенти, и продавачи спазват изискванията да са с предпазни маски. Пловдив винаги е бил на ниво по отношение мерките на Националния щаб. Първи въведохме забраната за посещения на паркове, градинки. Специално внимание обръщаме на почистването и дезинфекцията всеки ден в града, особено в кв. "Столипиново"", заяви кметът Здравко Димитров.

Четвъртък пазар

Снимка: Община Пловдив

В кв. "Изгрев" продължава да има огромно количество отпадъци, каза още кметът и подчерта, че оттам са изнесени близо 1000 тона, което буди недоумение как са събирани. Не е нормално толкова боклук да се генерира в един район и след кризата заради коронавируса предстои да се направи анализ на причините, коментира той.

По думите на кмета решенията на Националния оперативен щаб се спазват, като магазините работят при стриктно спазване на съответните санитарно-хигиенни изисквания.

Четвъртък пазар

Снимка: Община Пловдив

В останалите пазари на града също е създадена организация, която се спазва.

В отговор на журналистически въпрос кметът заяви, че приходите от местни данъци и такси са около 8 милиона лева по-малко в сравнение със същия период на миналата година.