Две жени от Пловдивска област станаха жертви на мним американски гражданин със сериозни намерения към тях. Те са превели над 20 000 лева на непознатия, който действал в интернет, съобщиха от МВР.

Потърпевшите са ползвали Facebook и WhatsApp за комуникация. Те са били въвлечени в престъпната схема след контакт с профил на мъж. Той твърдял, че е американски гражданин със значително материално и финансово състояние. Диалогът между тях ставал чрез програма за безплатен превод на чужди езици.

С комплименти, обещание за сериозна връзка и предложение за брак, жените, заблудени от събеседника си, без да се двоумят, внесли общо над 20 хиляди лева в посочена от него банкова сметка. Предлогът бил да се освободи от мито върху изпратен за тях скъп подарък.

За разкриването на престъплението вчера е проведена спецакция. В нея е бил арестуван заподозрян като участник младеж на 20 години от област Велико Търново. 

От адреса му е иззета цялата сума, получена по банков път от двете жертви. Парите им са възстановени, допълниха от МВР. Конфискувани са и компютърни конфигурации, мобилни телефони и СИМ-карти, банкови карти и други веществени доказателства. Допълнително е открито и наркотично вещество, реагирало на полевия тест на амфетамин.

Проверяват се и добити в процеса на работата данни и за други пострадали жени от цялата страна.

От ОДМВР - Пловдив отново предупредиха хората да бъдат изключително внимателни когато влизат в контакт с непознати в интернет, особено когато става дума за изпращане на пари под различен предлог.

Досъдебно производство се води в пловдивския отдел "Икономическа полиция". Разследването се осъществява под надзора на Районна прокуратура - Пловдив.