Модернизацията на Летище-Пловдив е очаквано събитие от хората от града и Южен централен район от много години, подчерта в приветствието си министър-председателят.
Той припомни, че старият терминал е пуснат в експлоатация през 1982 г. и вече е много износен. Летището е вратата на Пловдив към света, но и първата представа на чуждестранните туристи, които идват в България и Пловдивския регион, подчерта Станишев.
Според него изграждането на новото летищно съоръжение е част от антикризисния план на правителството. За тази една година, допълни Станишев, вложените в съоръжението 45 милиона лева създадоха поминък и опазиха работни места на десетки хора в един много труден период.
Премиерът изрази надежда, че то ще създаде ново самочувствие на пловдивчани и ще засили туристическия поток, както към Пловдив и зимните курорти на Родопите, така и към балнеоложките курорти в северната част на Пловдивския регион.
Министърът на транспорта Петър Мутафчиев каза, че откриването на новия пътнически терминал и реконструкцията на летището е събитие както за Пловдив, така и за целия Южен централен район. Капацитетът на съоръжението е 500 000 пътници на година и е построено точно за шест месеца, за което благодари на проектанти и строители.
От 1 август, след населяването на терминала, Пловдив и Смолян могат да разчитат на него както по отношение на икономиката, така и за туризма, каза още Мутафчиев.
Той съобщи, че в изграждането на летищния терминал са вложени около 20 милиона от концесиите на летищата във Варна и Бургас и още 20 милиона от държавния бюджет.