И последните хора, които са яли от месото на заразената крава в "Аспарухово", са установени. Взети са им проби, стана ясно още днес.

22-те проби на консумиралите месо с антракс, са отрицателни, съобщиха от Регионална здравна инспекция - Варна.
26-има са обявените хора в риск. Очаква се да станат ясни и резултатите от пробите, взети от надениците от транжорна в кв. "Аспарухово". До няколко дни ще станат известни и резултатите от четирите проби, които бяха взети днес.

Вижте снимки >>

От Министерството на здравеопазването е гарантирано финансовото обезпечаване на контактните лица, включително и всички изследвания. Към тази сутрин нито един от тях няма оплаквания, каза зам.-министърът на здравеопазването Ваньо Шарков, който участва в кризисния щаб, свикан от областния управител на Варна Стоян Пасев.

Разследването на полицията е доказало, че транжорната, където е било разфасовано заразеното месо, е легална и е регистрирана. Собственикът ѝ обаче отрича в нея да е влизало заразеното месо.

Ваксинация на животните

На около 600 животни в село Млада гвардия ще бъде поставена жива ваксина срещу антракс, съобщи директорът на Агенцията по безопасност на храните Дамян Илиев.

По думите му ще бъдат обхванати овце, кози, говеда и магарета. Живата ваксина ще създаде имунитет у животните срещу заболяването в рамките на една седмица.

Ваксинацията започва в късния следобед днес и ще приключи до утре сутринта.

Миналата седмица в село Млада гвардия бе открито огнище на антракс , след като 53-годишен мъж почина, заразен от болната си крава.

Най-вероятно появата на заразата се дължи на големите валежи през юни, каза Илиев. Тогава са се образували порои, които са отмили горния слой пръст и са са появили спори на антракс, които могат да оцелеят в земята до 70 години.

През следващите дни животните в селото ще останат затворени. "Гражданска защита" ще осигури вода за стопаните, които не разполагат с такава. Собствениците на животни трябва да изхвърлят млякото, което добиват, до падането на карантината.

Д-р Илиев потвърди, че в Млада гвардия е умряла още една крава, но все още не е потвърдено окончателно от какво, макар симптомите да са същите.

По думите му вторият случай на умряло животно в селото не е извънредна ситуация, а той е отишъл в района, за да провери дейността на местния ветеринарен лекар.

Илиев не беше категоричен дали ветеринарният лекар на селото е действал адекватно в настоящата ситуация. Според него най-вероятно са допуснати грешки както от доктора, така и от стопанина на заразената и умряла крава.

Директорът на агенцията уточни, че сега ще бъде направена инвентаризация на всички животни в селото дали имат ушни маркери. Ако бъдат открити нарушения, на стопаните ще бъдат съставени актове.

Епидемични мерки за 4 общини

Потенциалният риск за антракс засяга четири общини, през които е минало заразеното месо. Това са - Варна, Ветрино, Провадия и Белослав. Затова на  територията им ще бъде задействан планът за епидемия, съобщи още областният управител, цитиран от "Фокус".

Стоян Пасев допълни, че планът ще бъде задействан, за да може институциите да са в готовност превантивно.

Вчера от Агенцията по безопасност на храните заявиха, че други заразени животни най-вероятно няма. Инкубационният период при тях е от 7 до 14 дни и до момента болестта трябваше да се е проявила.

Междувременно шефът на агенцията в Бургас д-р Георги Митев заяви, че няма опасност от разпространение на антракс в Бургаско.