Пробите за антракс са дали положителен резултат, съобщи директорът на Регионалната здравна инспекция във Варна д-р Дочка Михайлова, цитирана от Дарик.

Мъжът е от село Млада гвардия, община Ветрино. Заразил се е след консумация на месо от крава, на която е бил собственик. Установено е, че от месото на болното животно са яли още 18 души. Още вчера са им били раздадени антибиотици, като засега нямат някакви оплаквания.

Има готовност, при нужда, те да бъдат настанени в Инфекциозна клиника, уточни д-р Михайлова.

Мъжът починал от антракс е заболял от кожна форма на болестта, обяви д-р Дочка Михайлова.

„Към момента, все още не е потвърдено, че е заразен от животното, заклано от него, тъй като пробите от прикланата крава ще бъдат готови през следващата седмица. Мъжът сам заколил животното, като по време на клането е имал рани по тялото. , допълни тя.

Междувременно от РЗИ Варна съобщиха, че месо от умрялата от антракс крава е продадено и преработено на наденици в цех във Варна. От РЗИ уточняват, че животното е било заклано на 7 юли след като се е разболяло.

Собственикът му, който по-късно е починал в болница във Варна, разфасовал месото заедно с още трима души. Месото е продадено на жител на село Бозвелийско, където е било транжирано в склад от трима души, двама от които са от Девня.

На този етап няма данни в търговската мрежа да има наденици, приготвени с месо от кравата, за която се смята, че е била болна от антракс. Това увери д-р Даниел Денев, началник отдел „Здравеопазване на животните” при Областна дирекция по безопасност на храните - Варна и временно шеф на дирекцията.

По данни на участвалите в транжирането, месото било пренесено до Варна и дадено на цех в квартал Аспарухово, където е преработено на наденици, които мъжете разделили помежду си. Пред инспекторите от РЗИ собственикът на преработвателния цех е отрекъл да е получавал месо и да е приготвял наденици.

В момента в района на Млада гвардия се прави мащабна дезинфекция. Ще бъдат обеззаразени и дворовете на хората, които са имали контакт с животното. По случая РЗИ-Варна работи съвместно с Областната дирекция по безопасност на храните.

Антраксът, по-известен у нас като Синя пъпка, е остро заразно заболяване, което се характеризира с тежка интоксикация. Болестта се разпространява главно от трупове на заразени и умрели домашни и диви животни. По хората се разпространява чрез контакт със заразени животни, заразена почва, месо и предмети, имали досег с трупа.

За лечение обикновено се предписват антибиотици. Лечението трябва да започне в началния стадий на болестта. Ако не се лекува, антраксът завършва със смърт.