СЗО препоръчва училищата да са последните, които биват затваряни, и първите, които биват отваряни, заяви по БНТ българският представител в СЗО доц. Михаил Околийски. Другото, което се препоръчва, е често тестване на децата в училище, но с неинвазивен метод.

МОН се опитва да създава такива правила, отчете той, но добави, че това върви трудно. Околийски изрази недоумението си от несъгласието на повечето родители децата им да бъдат тествани. Отдавам го на суеверие, на неразбиране на фактите и незнание, коментира представителят ни в СЗО.

Околийски отправи и критики към здравните власти относно епидемиологичното проучване. Проследяването на контактите на един болен е занемарено в България през последните месеци, констатира Михаил Околийски. Той даде положителния пример с Нова Зеландия, където това стриктно се проследява.

На този фон представителят на СЗО подчерта, че училището не е изолирано от обществото, така че децата са подложени на същия риск да се заразят с коронавируса, още повече българските деца, които не са в особено добро здраве, стана ясно от коментара му.

"Здравното състояние на българските деца е най-лошо не само в Европа, но и сред всички членки на СЗО. Българските деца пушат, превръщат се в едни млади, объркани хора, чието бъдеще се превръща в риск. Той отчете още, че българчетата са по-тревожни, нямат добрите примери. Околийски похвали правителството, че най-сетне въвежда здравно образование в училище, което е заложено за финансиране през Плана за възстановяване и устойчивост.

"Младият човек трябва да помисли преди да пали цигара и да си пусне чалга песен. Много от децата публикуват постове в социалната мрежа срещу маските и ваксините, приемат го като един вид бунтарство. Това не е бунтарство, това съсипва живота и здравето", заяви Околийски.  

Несъстоятелно е да се говори за трета доза при ваксинирани у нас само 16-17%, първо да се ваксинират хората, категоричен беше експертът.

Междувременно генералният директор на СЗО Тедрос Гебрейесус отново прикани за мораториум върху третата доза, за да може повече държави да продължат имунизацията. Броят на новозаразените с COVID19 в редица държави продължава да се увеличава, а достъпът до ваксини е шокиращо неадекватен, отбеляза той.

Въпреки това, държави като Австрия, Германия и Великобритания, обмислят подсилваща игла за хора в риск и над 65 години. В Израел тя вече е факт, при това не само за уязвими групи.