"Ситуацията с пандемията от коронавирус ще се следи до 31 януари и тогава ще се вземе решение какво и за колко време може да бъде отворено" - това каза премиерът Бойко Борисов на редовния брифинг на здравните власти, на който се очакваше да бъде обявено дали и кои бизнеси ще отворят. 

"Оптимизмът на базата на данните, които имаме от днес, лекарите много рязко го прекратяват. Въпреки месеците на локдаун, в страните, където върлува новият щам, заболяемостта продължава да се покачва. Рискът при него е огромен, а напрежението в Европа расте. Затова съм склонен единствено на компромиси в образованието", обясни Борисов, след като изненадващо се появи на брифинга. 

Компромисът, който можем да направим, е единствено с образованието - с докторите намираме общ език, че по определен ред учениците от 5 до 12-ти клас ще започнат да имат присъствено обучение, добави той. 

По думите му засега страната ни е като оазис в сравнение с мерките в Германия, Гърция, Белгия. "Но рискът оптимистичната картина в България да ни накара да отпуснем много мерките, може да доведе до голяма заболяемост, да се покачи броят на починалите и болниците да се претоварят като в други страни. Както виждаме, въпреки стриктното спазване на мерките в Европа, има висок ръст, въвеждат се вечерни часове и болниците се претоварват. Само си представете сега да обявявахме затягане като в много държави на континета. Затова ще изчакаме до края на януари", подчерта Борисов. 

"Рискът за отваряне на заведенията е огромен при този нов щам. Само си представете каква ще е реакцията у нас, ако въведем вечерен час. Виждате, че държави с много по-стриктни мерки имат по-голям размер на заболяване и смъртност, каквато и по време на война не е имало. Тук мерките са либерални - само не може да се отиде на ресторант, но ако си в хотел, можеш да отидеш", коментира още министър-председателят. 

И главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев каза, че в Европа растат притесненията от новия щам на коронавируса. Но по заболяемост страната ни засега остава на 27-о място на континента и на 9-о по смъртност.

"Макар и с доста бавен темп, имаме смъкване на заболеваемостта, на смъртността и на приетите в болница. На този сравнително оптимистичен фон у нас, положението в Европа не е така оптимистично", подчерта Кунчев. По думите му в Англия, Ирландия и Нидерландия 10 души заразяват 27 други и това предстои да се случи в цяла Европа с новия щам. Той добави, че ако има нещо "хубаво" при този щам е, че не води до по-тежко боледуване. 

Здравният министър Костадин Ангелов също потвърди, че се задържа тенденцията броят на излекуваните да остава неколкократно по-голям от броя на новозаразените. "Няма нужда да пресилваме нещата. Има опасност, готвим се за нея. Ваксините са вариантът да се защитим", добави той. 

Иначе заетостта на леглата за неусложнени пациенти е 29%, като най-висока е тя в София-област и София-град.

Директорът на "Пирогов" проф. Асен Балтов обяви, че новият щам вече е в страната ни: "Макар още да нямаме официално излезли резултатите от централната лаборатория, смятаме, че този щам вече е в България и за съжаление ще започне да набира скорост. Затова трябва да сме много по-осторожни и внимателни да се спазват много сериозно мерките". 

На брифинга стана ясно още, че се обмисля да се дават по 10 лева на екип за ваксиниране, а в болниците да се направят звена на ваксинация, за да могат да се имунизират по най-бързия начин хората. "Още спорим дали за две убождания ще плащаме по 10 лева или ще се плаща за ваксина, защото три милиона ваксини са 30 милиона лева отгоре на бюджета", допълни премиерът.

Друг акцент от брифинга е, че премиерът изрази готовност да бъде глобен, в случай, че е нарушил противоепидемичните мерки, докато бе в Хаджидимово без маска преди няколко дни. Той твърди, че е спазвал дистанция, но хората изненадващо се приближавали до него. Ако той бъде глобен обаче, според него трябва да бъде глобена и "половината държава".