Започна полагането на първите асфалтови пластове по трасето на АМ "Хемус" в участъка от Боаза до пътен възел "Дерманци", при пресичането с третокласния път ІІІ-307 Луковит - Угърчин. Това е участък 1, с дължина 15,2 км, от поетапното изграждане на 134 км от автомагистралата между пътен възел "Боаза" и връзката с път I-5 Русе - Велико Търново, което стартира през април м. г. Това съобщиха от Агенция "Пътна инфраструктура".

Още снимки вижте тук>>>

В момента в участъка между Боаза и пресичането с пътя Плевен - Ловеч, което е обособено в три участъка, се извършват изкопи и насипи, работи се по големите съоръжения. В 51,5-километровата отсечка ще има различни по вид големи транспортни съоръжения - виадукти, мостове, надлези и подлези.

Държавното дружество "Автомагистрали" ЕАД, на което е възложено изграждането на магистралата, работи с пълна мобилизация. На много места в участък 1 е подготвена основата за стартиране на асфалтови работи, а където е възможно и в зависимост от метеорологичните условия се полагат и първите асфалтови пластове от бъдещото пътно платно на автомагистралата.

Снимка: АПИ

В участък 2, с дължина 19,2 км, който е от края на п. в. "Дерманци" до връзката с път ІІІ-3005 Радювене - Катунец, включително и п. в. "Каленик", и в участък 3, с дължина 17,08 км - от п. в. "Каленик" до връзката с път ІІ-35 Плевен - Ловеч, и п. в. "Плевен", се изпълняват земни и пътни работи. Изпълняват се и дейности по изграждане на големите съоръжения.

В участъците 4, 5 и 6 - от п. в. "Плевен" до пресичането с път I-5 Русе - Велико Търново, се извършват подготвителни дейности по почистване на терена и изграждане на временни пътища.

За последните три участъка от АМ "Хемус" - 7, 8 и 9, които са от пресичането с пътя Русе - Велико Търново до пътен възел "Буховци", продължават проучвателните дейности за изготвяне на технически проекти, съобразно договорените срокове.

Напредва строителството и в 16,3 км участък между пътните възли "Буховци" и "Белокопитово" на територията на областите Шумен и Търговище. Очаква се отсечката да бъде завършена през първото шестмесечие на 2021 г.

Снимка: АПИ

Цялостното изграждане на АМ "Хемус" до 2024 г. е основен приоритет в Управленската програма на правителството, тъй като бъдещето на Северна България и модернизирането на региона е свързано със строителството на автомагистралата и осигуряването на бърза и безопасна пътна комуникация.

Автомагистралата ще свързва София с Варна и ще дублира първокласните пътища Е70 от Варна до Шумен, Е772 от Шумен до Ябланица и Е83 от Ябланица до София.