С впечатляващ флашмоб Пловдив отбеляза годишнината от "Кървавия четвъртък", съобщава trafficnews.bg.

Над 200 граждани се събраха тази вечер на върха на Бунарджика, за да почетат паметта на жертвите на Народния съд. В подножието на паметника на Альоша бяха разположени портрети на български държавници, лекари, генерали и журналисти, разстреляни от "народната власт" на 1 февруари преди 76 години.

Мястото, на което споменът за тях бе върнат, не бе избрано случайно. Присъдите, издадени от Народния съд, са с "благословията" на Москва, а телеграмата, изпратена на тогавашния държавен ръководител Георги Димитров е "Никой да не бъде помилван".

Трима свещеници отслужиха панахида за душите на жертвите на кървавия кървавия терор.

"На днешната дата се случило нещо изключително грозно с България. То е по-грозно от ослепяването на войниците на Самуил, защото тези войници са били ослепени от врагове на България, а на 1 февруари българи са избивали българи. Това не е било нито съд, нито народен.Това е било сборище на неуки, жестоки хора, които са имали една единствена цел - да унищожи интелигенцията, за да изплаши народа. Не можем да покажем всички жертви на Народния съд, но тук виждате портретите на един от най-добрите хирурзи в света Александър Станишев, спасителят на Балчик Георги Радков, българският генерал Рашко Атанасов, участвал във всички освободителни войни и още много други, които са се борили за издигането на България на бойното поле, в полето на науката и къде ли още не.

Днес чета призиви, че трябва да се помирим и да не говорим повече за жертви и избити. Но аз съм категоричен, че това никога не бива да бъде забравяно, за да не се повтори отново. Ние, българите, трябва да се научим да живеем така, както са живели предците ни, така както са живели тези хора, които са избити, защото те са водили България по правилния път. Път, който за съжаление бе спрян за повече от 45 години" заяви адв. Станислав Станев от Инициативен комитет "Ние, Българите", които са организатори на събитието.

Запалени факли осветиха надписа "С паметник стърчиш ни на главата и скверниш небето и земята", а символът на съветската армия изчезна, скрит от дима.

Във флашмоба се включиха привърженици на футболните отбори "Локомотив Пловдив" и "Левски", съобщава още "Трафикнюз".