Предупреждението е на коалицията неправителствени организации "За да остане природа в България" и засяга заменките, извършени от правителствата на премиерите Симеон Сакскобурготски и Сергей Станишев в периода 2003-2009 г.

В момента тече наказателна процедура на Европейската комисия за над 147 заменки на гори с обща площ над 4000 декара, като се очаква те да бъдат обявени за нерегламентирана държавна помощ, обясни Андрей Ковачев от партия "Зелените".

Това, според Ковачев, означава, че страната ни може да получи глоби от над 2 милиарда лева, които ще бъдат удържани от държавния бюджет.

"Зелените" настояват всички заменки, направени в територии от екологичната мрежа НАТУРА 2000 (като тези в района на Камчийски пясъци, на фирма "Рила спорт", на СТЦ "Перелик" и др.) да бъдат обявени за нищожни със законодателен акт в заключителните разпоредби на Закона за горите.

Общата площ на заменените гори е 33 хиляди декара, срещу което държавата е получила около 60 хиляди декара горски територии.
Това каза Георги Костов, председател на Държавна агенция по горите през 2009 г. и после зам.-министър на земеделието и храните в правителството на ГЕРБ.

По думите на Костов от тези 33 хиляди декара е сменено предназначението на 5 хиляди декара.