Тези кметове, които не изпълниха нашите указания за умъртвяване прасета, ще получат актове за административно нарушение. Санкцията е глоба от 100 до 300 лева, всеки път се удвоява. Ако пак не се съобразят, нещата ще стигнат до прокуратурата, защото това е саботаж. Има няколко кмета, които са яхнали вълната на популизма предизборно. Това каза зам.-министърът на земеделието и храните Янко Иванов пред bTV.

"Ако сега плаче баба Стоянка и оставим нейната свиня-майка, утре може да плаче цяла България. Мярката, разпоредена от МЗХГ е непопулярна, но е задължителна. Откакто предприехме крайната мярка, няма нови огнища на Африканска чума по свинете", добави Иванов.

Заместник министърът коментира драмата на баба Стоянка, която не допусна служители на БАБХ да евтаназират свиня майка и 14 малки прасенца.

"Кой първо да убият майката или децата и, разплакана попита бабата. По лошо е вече от турско", допълни тя.

"Въпросната стопанка нарушава закона, защото няма право да гледа прасета за развъждане, а само за угояване. Умъртвяването на прасетата на баба Стоянка ще бъде извършено от наши служители. В крайна сметка тя няма как да си гледа прасетата за домашни любимци, на Коледа нали пак ще ги заколи?", коментира Иванов по повод отказа на стопани от село Безмер да заколят домашните си прасета.

"Когато водата се отдръпне ще видим кой е влязъл гол", лаконичен бе той.

Янко Иванов е категоричен, че ситуацията вече е овладяна. "Мерките са правилни и това е посоката", добави още той.

На въпрос дали е опасна ситуацията със загробването на умъртвените прасета, Иванов потвърди това, но прехвърли отговорността на кметовете.