Това заяви професор Огнян Герджиков цитиран от в. "Труд".

"Подобни сделки заобикалят закона и затова са нищожни, но това е така по сега действащото право. Ако искат да отменят другите цесии, които не заобикалят закона, те не могат със закон да бъдат отменени. Ако не искаме да сме правова държава, тогава могат да направят всичко", заяви юристът, бивш председател на Народното събрание.

Министър-председателят Бойко Борисов заяви вчера, че ще бъдат отменени всички прихващания в КТБ.

Всички, които са се нагласили през цесиите, една вторична далавера... Ще отменим прихващанията в цесиите. На практика се надявам едно 800 милиона лева да си влязат обратно в държавата, категоричен бе Борисов.

Дни преди него подобна стъпка лансира и финансовият министър Владислав Горанов. Идеята била с промени в Закона за кредитните институции между първо и второ четене в парламента да се забранят цесиите и прихващанията след поставяне на банка под особен надзор.

Законът не може да важи със задна дата, категоричен обаче е проф. Герджиков. Мнението му подкрепиха и други известни юристи.

Вече сключените цесии и прихващания на клиенти в КТБ са трудно оспорими, тъй като са станали законно, защото дори в момента няма решение от съда от кога КТБ е в несъстоятелност, счита бившият председател на Сметната палата, Валери Димитров.

Валери Димитров е категоричен, че за недобросъвестни може да се смятат само тези прихващания, които са станали след вписването на исковата молба на БНБ за даване на ход за производство за несъстоятелност.

"Много е важно кога се прави изявлението за прихващане. Има различие дали изявлението за прихващане се прави преди БНБ да впише в Търговския регистър искането за откриване на производство по несъстоятелност. Фондът за гарантиране на влоговете и негарантираните, големите вложители са на един ред. Фактически производството по несъстоятелност, ако доведе до определени приходи от осребреното имущество или от продажба на банката като предприятие, отива в полза на Фонда и на негарантираните вложители. Останалите кредитори нищо няма да получат", обясни проф. Димитров.

Вчера стана ясно, че делото по несъстоятелност на КТБ е спряно, заради постъпила жалба от "Бромак" във ВАС срещу акта на БНБ за отнемане на лиценза на КТБ.

"Моето лично мнение е, че съдът няма да се произнесе поне до месец, защото ще се изчаква делото пред ВАС. В момента просто се чака решението на съда до производството по несъстоятелност и според мен няма яснота. Но като цяло цесиите и прихващанията, които са направени до момента по сега действащото законодателство, трудно могат да бъдат оспорени", смята проф. Димитров.

Цесията е договор, с който кредиторът по едно вземане го прехвърля на трето лице. Най-често при цесиите се изкупуват дългове, но при случая с КТБ се купуват депозити. Някои депозанти пък са сключили цесии със свои роднини и по този начин са разделили големия депозит на по-малки до 200 хил. лв. (196 000 е гарантираният депозит).

Цесиите в КТБ са достигнали 800 млн. лв. В схемата участват и държавни фирми. Синдиците обаче ще признаят сделки за около 200 млн. лв., съобщиха преди дни от БНБ.