"Имаме комуникация на ниво Европейската комисия, има осигурени "зелени коридори", да осигури преминаване на товарните превози. Имаше известен момент на напасване, няма напрежение, преминава се в пъти по-бързо, отколкото през първата седмица, когато бяха взети мерките", коментира външният министър Екатерина Захариева пред Нова тв.

"България беше една от първите държави, която поиска безпроблемно транзитиране на стоки. От ЕК са детайлизирали правилата за "зелените коридори" и "бързите зелени ленти". Целта е да се ускори и преминаването през границите, като например за 15 минути, но това трудно се спазва", обясни тя.

Захариева сподели още, че е имало инфарктни дни на преговори, за да може да осигурим влизането на наши стоки в страната. А по отношение на гражданите имало слот между Унгария и Австрия, за да се предвиди там да чакат и да не се създава напрежение.

На българо-турската граница пък ситуацията също вече се е успокоила. Захариева потвърди, че Турция е най-натовареният външен пункт на целия Европейски съюз, но вече е постигнато разбирателство.

"Благодарни сме, ние дадохме предложения, те ги приеха. Изграден беше и буферният паркинг. С добра комуникация, нещата се успокоиха", добави още вицепремиерът.

Захариева коментира и усилията за връщане на българи от чужбина. Тя каза, че прибраните туристи сами ще платят разходите си.

"Това са туристи, няма как българският данъкоплатец да плати за тях. Има все още малко групи в държави, за които целият ЕС има трудности. Има държави, които не дават позволение за напускане. Призовавам всички да бъдат спокойни. Голяма част от хората се прибраха, около 120 000 българи са се прибрали от началото на кризата досега", заяви външният ни министър.

Има заявени хора от Испания и Италия, като има осигурени коридори и по суша, защото не е задължително това да стане само по въздух. Захариева е говорила по този въпрос с италианския си колега, а тя е изразила също солидарност.

"Нямаме интерес от това да се настройваме срещу Европейския съюз. Много са фалшивите новини. Има дезинформация", беше нейният коментар във връзка с твърденията, че не Европа, а Русия и Китай помагат само на Италия.

Захариева отбеляза, че в Италия винаги е имало евроскептични партии. Според нея обвиненията срещу Германия и Франция не са обосновани.