След 26-годишна пауза чисто нов локомотив на БДЖ потегли с пътнически вагони от Централна гара в София. 

Модерният "Сименс Смартрон", чиято графична визия "Green force" бе избрана чрез обществено гласуване, бе прикачен към композицията София-Варна, която тръгна в 10.25 часа.

Локомотивът е един от 15-те електровоза, за които БДЖ сключи договор с ДЗЗД "Сименс Трон". Преди седмица в България пристигнаха първите два, а до края на май 2021 г. трябва да бъдат доставени и останалите 8. Последните пет машини ще пристигнат до края на юни.

"Смартрон"-ите са с максимална мощност 5600 кВт (7500 к.с.) и развиват скорост до 160 километра в час. Цената на един е около 5.5 млн. лв. без ДДС, като в нея са включени техническа поддръжка и всички необходими резервни части и консумативи за срок от 3 години и 600 хил. км., както и транспорт, застраховка и въвеждане в експлоатация.

За последно през 1994 г. БДЖ купи нови локомотиви от серия 61 на "Шкода". 11 години по-късно националният жп превозвач се сдоби с нови електрически и дизелови мотриси "Сименс Дезиро", но те се използват основно за междуградски превози на къси разстояния.