За неделя втора степен на предупреждение за опасно време - оранжев код, е обявена за областите Благоевград, Пазарджик, Смолян, Кърджали. Там се очакват обилни снеговалежи и поледици.

Синоптиците препоръчват на тези, които ще пътуват в неделя, да изберат по-ранни часове в светлата част на деня за пътуването си. До неделя вечерта валежите почти навсякъде ще преминат в сняг, а от запад ще започнат да отслабват и спират, последно - в североизточните райони.

В понеделник ще бъде студено, в Дунавската равнина - ветровито. Дневните температури ще са от минус 2 до плюс 3 градуса. Облачността - променлива, почти без валежи.

Ново увеличение на облачността  и превалявания  ще започнат във вторник. През втората половина на седмицата времето ще бъде студено, с мъгли и ниски облаци на места в низините и котловините и ниски температури, които в голяма част на страната няма да преминават нула градуса.

 Много студено ще бъде и сутрин, с минимални температури от минус 10 до минус 5 градуса, малко по-високи по Черноморието и  в крайните югозападни места на страната. В низините не са изключени и по-ниски температури, до минус 12, минус 14 градуса.

Снежни бури покриха много германски провинции със дълбока снежна покривка. Затруднен е трафикът по заснежените магистрали, със задръствания и автомобилни катастрофи, има закъснения в ж. п. транспорта.

Особено големи са задръстванията днес между Бон, Кьолн и Дюселдорф. Проблемът е, че снегът и ниските температури доведоха до превръщането на много улици в ледени пързалки и болниците се изпълниха с пациенти с травми.

67-годишен мъж в Чехия е бил намерен днес след обяд безжизнен и без видими следи от насилие. Няма много информация по случая, но явно причината за смъртта е измръзване след рекордните минусови температури.

Снимки от снеговалежите в Европа


Вижте в  детайли прогнозата за времето