Има риск спешното отделение на Врачанската болница да спре работа, алармира началникът на спешното отделение д-р Тихомир Данов, който вчера изпрати рапорт до ръководството на здравното заведение, че графикът на дежурствата не може да се изпълнява заради напускане или ползване на отпуски. Работещите в болницата от няколко месеца не са получавали възнагражденията си в пълен размер заради задълбочаващата се финансова криза, която премина и в кадрова.

Днес по време на дневната смяна в спешното звено на Врачанската болница е напълно възможно да няма медицински сестри и служител на регистратурата, да няма и санитарки, което ще наложи спиране на приема на спешни пациенти. Липсата на задължителния по стандарт персонал - медицински и общ, са симптомите на спешния пациент, от които страда и отделението за спешна помощ, което вече се нуждае от животоспасяваще интернеция, предаде БНР.

"По принцип са дежурни две медицински сестри, които няма да дойдат на работа поради отпуск по болест, педиатър нямаме дежурен, тъй като отдавна отделението е зле с персонала - с лекари, а вече и със сестри. Ръководните органи ще решат какво ще става, но като няма дежурни медицински сестри, няма кой да обслужва пациентите", обясни ситуацията старшата сестра на отделението Наталия Станкова.

Последно цяла заплата е давана през януари, но въпреки кризата здравното заведение не е спирало да лекува - сега обаче старите дългове със запори за над 14 милиона лева изсмукват спечеленото. Този сюжет се повтори и през март, откогато е последният финансов отчет.

"След като в началото на месеца болницата не успя да си получи парите от Касата - получихме едва 8 000 лв от заработени 720 000, в болницата и въобще в персонала има едно напрежение и неяснота какво изобщо ще се случи в бъдеще с това лечебно заведение. Много отделения вече изнемогват с направата на графиците, тъй като с неполучаване заплатите някои от хората са принудени или да работят на втора работа, или да излязат в различни отпуски само и само да могат да си покриват нуждите. Под риск е болницата, защото всяко едно отделение е окомплектовано с брой персонал, който е на ръба на санитарния минимум и всяко едно неявяване на дежурство поставя под риск изпълнението на медицинските услуги", каза изпълняващият длъжността директор Орлин Цветков посочи:.

Началникът на спешното отделение на Врачанската болница д-р Тихомир Данов отбеляза, че днес е на работа заедно с две санитарки, като коментира причините, които са довели до днешната кризисна ситуация.

"Отделението не издържа, защото в отделението работи персонал, който и единствено,  и само се надява на доходи от заплата", каза д-р Данов, като обясни: "Всички останали колеги в болницата - лекарите имам предвид, работят на втори договор със Здравната каса и по този начин в доболничната помощ имат някакви допълнителни доходи, които им помагат да оцеляват.... Ние нямаме как да оцеляваме по друг начин. Затова стигна дотук ситуацията в отделението".

"Този рапорт, който споменахме, е моят 10-и рапорт към ръководството на болницата, който алармира за проблемите", посочи още д-р Данов като допълни, че е скептично настроен, че сега ще последва реакция.

"Не смятам, че има ресурси, с които по някакъв начин да се разреши проблема на отделението.... Аз ще позвъня до ръководството на болницата, ще напиша поредния рапорт, ще ги информирам и ще попитам какво да правя днес, но на практика юридически аз няма как реално да обслужвам пациентите така както трябва, особено пациент в тежко шоково състояние, който ще ни бъде докаран примерно от екипа на Центъра за спешна медицинска помощ. И вероятно ще потърся някакъв начин и аз да изляза в отпуск, за да снема от себе си тази юридическа отговорност", коментира още медикът, който беше категоричен, че държавата е тази, която трябва да се намеси, за да реши проблемите, тъй като в голямата си част Врачанската болница е собственост на Министерството на здравеопазването.

"Трябва по някакъв начин тази държава да поеме отговорност, да не бяга от отговорност. От година ние опитваме по всякакъв начин да алармираме държавните институции, респективно Министерството на здравеопазването - ходихме и на среща лично с министъра, но не получихме никаква реална подкрепа, само обещания, празни думи, които увиснаха във въздуха", коментира още д-р Тихомир Данов.

Според него единственото решение на проблема е държавата да поеме своята роля да финансира адекватно здравното заведение, за да може то да тръгне и да върви напред. "Всички други глупости за структурни реформи, за съкращаване на персонал, за премахване на отделения са безсмислени. Единственият начин е инвестиране, адекватно инвестиране на средства в болницата, за да може тя да работи", подчерта д-р Данов.