Кметът на София Васил Терзиев изпрати екипи на Центъра за градска мобилност в центъра на столицата, за да репартрират неправилно паркирани автомобили. Това е първата акция на градоначалника срещу нарушителите шофьори, за която съобщи самият той в профила си във Фейсбук.

"Преди минути приключи разчистването на тротоарите от неправилно паркирани автомобили в пространството по ул. "Съборна", пл. "Св. Неделя" и улиците около хотел Sofia Balkan Palace по мое нареждане. Принудително са преместени 4 автомобила и поне 10 доброволно са напуснали мястото на тротоара, където са били паркирани", написа Терзиев.

Столичният кмет е категоричен, че ще бъде засилен контролът върху неправилното паркиране по време на празниците, като той ще продължи и след тях.

"Тротоарите са за хората, а улиците за автомобилите. Безразборното паркиране, освен че загрозява града ни, пречи и на придвижването на пешеходците. Знам, че е неприятно "да ти вдигнат колата", но всеки един от нас е и пешеходец. Сигурен съм, че разбирате защо е важно да спазваме правила. Независимо дали се разхождаме из града или бързаме с колата за някъде, дали сме с тротинетка или колело, нека всички да спазваме правилата. Така градът ни има шанс да стане по-чист, по-подреден и по-безопасен. Нещо, което искаме всички, нали?", заключи кметът на София.

Глобата за водачите, паркирали на тротоар, е между 20 и 200 лева. Когато автомобилът е транспортиран до наказателен паркинг, според Наредбата за организацията на движението в Столична община, водачът трябва да плати 60 лева за принудителното преместване заедно с дължимата такса за всеки час на отговорно пазане в специализирания паркинг.