"Кацнах. Имам среща с бухалките" - това обяви в 15.10 часа бизнесменът Васил Божков във Facebook, като добави хаштаг "БъдетеЗдрави". Самолетът кацна на летище София малко след 15 часа днес. 

Един от защитниците на Божков - Стоян Баумайер, който пристигна от Дубай заедно с бизнесмена, каза пред журналисти, че клиентът му е задържан и ще бъде откаран в МВР болница за преглед. 

Още снимки вижте тук >>> 

От Софийската градска прокуратура уточниха, че спрямо Божков, който се е явил доброволно пред органите на МВР на ГКПП "Летище София", има наложена мярка за процесуална принуда задържане за срок до 72 часа.

В тази връзка СГП и Следственият отдел при СГП са предприели всички законови изисквания по предявяването на обвиненията спрямо В.Б., като в рамките на разпита му в качеството на обвиняем той има право да даде обяснения. Предстои наблюдаващите прокурори да внесат искане пред Софийския градски съд за определяне на мярка за неотклонение "задържане под стража".

Божков е свидетел по друго досъдебно производство, водено в Софийската градска прокуратура, отбелязва от обвинението. По него са изпращани молби за международна правна помощ, които не са били изпълнени, затова предстои призоваването му за разпит в качеството му на такъв, уточниха още от СГП.

Адвокатът Стоян Баумайер добави, че до 24 август Божков не е имал разрешение от властите да напуска Дубай. "Процедурата се спазваше от властите в Абу Даби и от властите на летище София", подчерта той.

"Неговите мотиви са да изчисти името си пред съда", обясни Баумайер мотивите на Божков да се върне в България. Адвокатът добави, че в момента не може да коментира защо Божков е арестуван. "Ще коментираме в понеделник", каза още той.

"Не мисля, че трябва да вкарвате моя клиент в роли във филми, за които той даже не знае, че е имало кастинг", категоричен е Баумайер по повод има ли връзка връщането на Божков с убийството на бизнесмена Алексей Петров.

Полицейското присъствие в района е засилено. На място е и другият адвокат на Божков - Георги Гатев.

На летището бус на Съдебната власт очакваше Божков. Сред обвиненията срещу бизнесмена са за ръководенето на организирана престъпна група, принуда, изнудване, опит за подкуп на длъжностно лице и подбудителство към престъпление по служба, търговия с влияние, пране на пари, укриване на данъци, изнасилване и др.

Тази сутрин Божков обяви, че се прибира в родината с публикация във Facebook, в която каза: "Днес се прибирам. След всички пречки, които Гешевата прокуратура и другите инструменти ми създадоха. Ще кацна в София около 15:30". 

Пръв на новината реагира бившият главен прокурор Иван Гешев.

Без да спомене нито веднъж името му, Гешев коментира в профила си, че след неговото отстраняване от поста в прокуратурата, "сега вече "доброто" управление на наведената коалиция и промяната най-после връщат българите обратно в страната".

"Въпреки "саботажа" с години от страна на Гешевата прокуратура. Очевидно е, че скоро ще бъдат "изпрани" всички. Изключителни показатели за Шенген и демокрацията. И не само. Вече е кристално ясно, че политическият боклук ме отстрани, за да върне усмивките по лицата на Борисов и олигарсите", прогнозира още бившият държавен обвинител номер №1.

Снимка: БТА

Малко преди Гешев да бъде отстранен от поста си на главен прокурор, Божков загатна, че е готов да се прибере в страната. "Наглостта на Борисов отстъпи пред страха му. Има защо да се страхува. Готов съм да се върна в България като защитен свидетел", написа Васил Божков на 16 май тази година.

Снимка: БТА

Вътрешният министър Калин Стоянов обясни, че се очаква да бъде приведен при съответен прокурор, "където евентуално ще се повдигат обвинения, ще се налага някаква мярка за неотклонение".