Предприети са всички мерки за прекратяване на практиката за връзване на деца при извършване на медицински процедури в сливенската болница "Д-р Иван Селимински". Това става ясно от изявление на директора на лечебното заведение д-р Васислав Петров, цитирано от пресцентъра на многопрофилната болница. Повод за изявлението е информацията, представена пред медиите в петък от доц. Васил Пандов - началник на кабинета на министъра на здравеопазването в оставка.

Петров определи изнесената информация като лична атака срещу него.

По отношение на обвиненията за невзети мерки при установените случаи на фиксиране на деца в Педиатричното отделение д-р Васислав Петров припомни, че по този случай е извършена проверка от изпълнителната агенция "Медицински надзор" и Държавната агенция за закрила на детето. Дадени са били препоръки и от болницата са изготвили изцяло нов правилник.

"Трябва да го има в правилника на всяка болница, защото тези случи са за деца, които са без майки и е опасно да бъдат оставени сами с включена венозна инфузия. Бяха наложени дисциплинарни наказания на цялата смяна, която е била на работа, на началника на отделението и старшата медицинска сестра за неосъществен контрол", допълни директорът на болницата и посочи, че сега се правят постоянни проверки в това отделение, и според него са предприети всички мерки за прекратяване на тази практика.

По отношение на атаката от страна на здравното министерство към д-р Петров, той се аргументира така:

"Смятам, че атаката е персонално срещу мен. Болницата стои добре. Приемам го така, защото като председател на Сдружението на областните болници съм казвал своето мнение нееднократно пред Министерството на здравеопазването, пред НЗОК и здравната комисия в Народното събрание, че това, което се прокарва като политика спрямо областните болници, ще доведе до рязко влошаване на тяхното финансово състояние до края на годината", каза директорът на сливенската болница.

Той отхвърли обвиненията за нарушения в сферата на обществените поръчки като несъстоятелни. Според него през последните четири години не са констатирани нередности от проверяващите органи по отношение на проведени обществени поръчки и документацията по тях. Няма издадени актове нито на изпълнителния директор, нито на длъжностни лица от болницата.

Преди повече от четири години е установено нарушение от Държавната финансова инспекция за задържане на гаранция повече от 30 дни, за което директорът е платил глоба от 100 лева.

На пресконференция на 1 юли началникът на кабинета на министъра на здравеопазването Васил Пандов обяви, че в МБАЛ "Д-р Иван Селимински" - Сливен са извършени две проверки от страна на Изпълнителна агенция "Медицински надзор" заради сигнали и репортажи, свързани с фиксиране /връзване/ на деца за болничните легла, припомня БТА.

По думите на Пандов проверките установяват, че ръководството на болницата е утвърдило във вътрешния си правилник децата да бъдат фиксирани по този начин. Според проверяващите това е нарушение на медицинските стандарти. При втора проверка, три месеца по-късно, се установява, че по време на проверката децата са фиксирани само за времето, в което им се извършват вливания.

В късните часове на същия ден се извършва следваща проверка и се констатира, че децата отново са завързани по същия начин. Според Васил Пандов Законът за лечебните заведения урежда това, че директорът на болницата носи цялостна отговорност за организацията и дейността на лечебното заведение.

Други проверки, извършени през 2019 г. и 2020 г., констатират нарушения в областта на обществените поръчки, както и противоречия в документацията.