Щурмово оръдие Ягдпанцер (Jagdpanzer L48), от което има само шест запазени бройки в целия свят, могат да видят посетителите на Музея на бойната слава в Ямбол. Освен него, желаещите могат да разгледат други модели на среден танк Панцер 4 (Panzer IV), на купола на един от които е монтирано съветско оръдие ЗиС-3, съобщи Булфото.

Щурмово оръдие Ягдпанцер /Jagdpanzer L48/

Снимка: Булфото

Два модела пред реставрация на среден танк Панцер 4 /Panzer IV/, на купола на десния е монтирано съветско оръдие ЗиС-3

Снимка: Булфото

Бойните машини, известни в България повече като Майбах, са прибрани след 2009 година от отбранителната линия Крали Марко, където по времето на комунистическия режим са били закопани в земята като дълготрайни землеви огневи точки (ДЗОТ). Майбасите станаха известни преди години покрай задържането на български военен, който заедно с двама немски колекционери се опита да изнесе нелегално цял танк в чужбина.

Вътрешност на среден танк Панцер 4 /Panzer IV/

Снимка: Булфото

В България е имало и 5 цепелина (Zeppelin L.59), за които е построено специално летище край Ямбол, и са изпълнявали военни мисии чак до Африка. В музея има умален модел на цепелин L.59/LZ104, изпълнил полет Ямбол-Судан-Ямбол, бомбардирал Неапол и свален на 7 април 1918 година над Средиземно море, докато летял, за да бомбардира британската военна база в Малта.

Снимка: Булфото

В момента цялата експозиция, наред с бойните машини и самолети от социализма, се реставрира и поддържа с помощта на щатен екип от едва двама. Затова всички очакват развитието на спечелен проект за финансиране, който да обнови сградите на запуснатото бивше военно поделение и да продължи реставрацията на стотиците тонове метални експонати, заради които идват любопитни ентусиасти от цял свят.

Снимка: Булфото

В музея има и мемориален кът с униформите на загиналия наскоро пилот на хеликоптер майор Георги Атанасов. Той беше командир на вертолет "Пантер", който падна и се разби в морето на 9 юни 2017 г. по време на тактическото учение "Черно море" при маневра след артилерийска стрелба по надводна цел. Колегите на загиналия - капитаните Павел Симеонов и Анатоли Апостолов, се спасиха благодарение на самоотвержените действия на техния командир.

Снимка: Булфото

Вижте още снимки >>