Жителите са провокирани от бруталното и жестоко убийство на съселянката им Роза Мачокова от клошаря Янко Шандъков в Пловдив на 12 септември, докато отивала на работа. Жената живееше със семейството си в града от известно време.
 
Камериерката от хотел "Беркут" бе намерена изнасилена, с множество рани и с прерязано гърло в градинка в район „Южен". 41-годишният Шандъков е бивш затворник, излежал присъди за убийство по непредпазливост, грабеж и кражба.

Кметът на селото Сийка Радева заяви, че всички жители на Мугла са се подписали за смъртно наказание, дори подписи полагат и хора, които не живеят там, съобщи "Фокус".
Тя каза, че ще настояват за смъртно наказание за убиеца, който, според тях не заслужава да живее, щом като може да извърши такова жестоко и хладнокръвно убийство.
„Настояваме за промяна на Наказателния кодекс за въвеждане на смъртно наказание и искаме смърт за касапина, който е намушкал с нож Роза над 54 пъти”, каза Радева.
 
Според жителите на Мугла този престъпник няма място сред обществото, тъй като е способен да извърши отново такова престъпление. По думите на Радева, освен това по улиците се разхождат и други такива като него.