Това съобщи министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов, цитиран от "Фокус". По думите му арестуваният е излежал присъда за друго убийство.

Жената бе намерена с множество наранявания и с прерязано гърло в градинка между улиците „Здравец" и „Студенец" в район „Южен" на път за работа. Мачокова била камериерка в хотел. Около 6 часа сутринта излязла за последен път от дома си, за да отиде на работа. Тогава била нападната на една от алеите в градинката. Мачокова е семейна и има двама сина - на 20 и на 22 години. Тя е от Смолян и отскоро живеела със семейството си в Пловдив.

В хода на работата са били задържани четирима заподозрени, съобщиха от пресцентъра на ОДП-Пловдив. Те са безработни и без адресна регистрация, двама от тях криминално проявени и са осъждани за редица тежки престъпления. Постепенно кръгът на заподозрените се стеснил и затворил до един от тях – мъж на 41 години. 

Министър Цветанов допълни, че той е посочил местопрестъплението и мястото, където е скрил ножа, с който е извършено убийството. Мъжът е задържан за 24 часа. ДНК експертизите са назначени за днес. Очаква се и до края на деня да бъде повдигнато обвинение, съобщи окръжният прокурор на Пловдив Иван Даскалов, цитиран от "Фокус". По думите на прокурора мъжът е осъждан три пъти за грабежи за убийство по непредпазливост. Той е клошар, който живее в колиба наблизо до мястото на престъплението и се казва Янко.

Според окръжния прокурор няма данни убийството да е планирано, а по-скоро е плод на случайност, като мотивът е най-вероятно сексуално насилие, а не грабеж. Всичките вещи на убитата са били в нея.
Убийството е извършено по особено жесток начин, като по тялото на жената е имало над 30 прорезни рани - две от тях се оказали фатални. Някои от раните са били направени по-скоро за сплашване, уточни магистратът.

Даскалов изтъкна, че е изумен от безхаберието на хората, които са подали сигнала. Единият от тях въобще не е искал да говори, като е казал, че батерията на телефона му е изхабена, а другият също не е дал изчерпателни показания на дежурните полицаи, което се отдава най-вероятно на страх.