За операцията съобщи пред „Фокус” вътрешният министър Цветан Цветанов. През периода 2002–2012 година Методиев има издадени общо 19 присъди.

Девет от присъдите са за противозаконно отнемане на автомобили, а останалите 10 присъди са за кражби от жилища на граждани и необитаеми къщи. Три от тях са били извършени в условията на опасен рецидив, каза Цветанов.

„Благодаря на служителите на МВР и искам да се обърна с огромна болка и молба към представителите на съдебната система: Нека всички да обединим усилията си и да запазим достойнството на честните и трудолюбиви български граждани. Да положим усилия, водени от върховенството на закона – подобни лица да бъдат там, където име мястото, за да не се увеличава броят на жертвите на престъпността и липсата на справедливост в една демократична държава”, каза още вътрешният министър.

През октомври 2012 година Методиев е задържан за кражба на три автомобила – две леки коли "Фолксваген Голф" и един микробус - два от тях са били отнети в Плевенско, а третият – в Горна Оряховица. Установено е, че Методиев е извършил престъпленията три дни след като е бил освободен от затвора в Плевен, където е изтърпявал присъда „лишаване от свобода” за срок от две години за извършени взломни кражби при условията на опасен рецидив и противозаконно отнемане на МПС, обясни вътрешният министър.

Наложена му е била постоянна мярка задържане под стража, която впоследствие е била изменена в домашен арест. Мотивите са били – влошено здравословно състояние. Заключенията на медицинската експертиза са били, че е установено влошаване на здравословното състояние, което се изразява в напрежение, тревожност и регистрирани епилептични припадъци. Задържането му за продължителен период от време водело до нарушения на препоръчания режим – щадящ нервната система, достатъчен сън и периодичен ЕКГ-контрол, се посочва в експертизата.

Определението за промяна на мярката „домашен арест” е потвърдено на 10 януари 2013 г. от Окръжен съд Велико Търново. След произнасянето на този съд Методиев е бил освободен, посочи вътрешният министър.

Задържаният Звезделин Методиев е извършвал престъпления във Велико Търново, Павликени и Свищов, съобщи комисар Живко Коцев, директор на Областната дирекция МВР във Велико Търново.
„В рамките на 4-5 дни Методиев е успял да извърши поредна серия от престъпления отново от същия вид, за които е осъждан”, заяви комисар Коцев.

Методиев е бил задържан вчера около обяд във влака София-Русе след мобилизация на целия ресурс на полицията във Велико Търново, както и на служители от областните дирекции на МВР в Плевен, Русе, Ловеч. Той ще остане за 72 часа в ареста, допълни комисар Коцев.

По-късно председателят на Окръжния съд във Велико Търново Мая Маркова обясни, че мярката за неотклонение на Звезделин Методиев е била разгледана от трима съдии съобразно разпоредбите на НПК.
"Въззивната мярка задължително се гледа от троен съдебен състав. Това са съдиите Теодор Милев, Георги Драгостинов и Димо Колев. Към момента на разглеждане на мярката на неотклонение на протеста на прокурора, против Методиев е имало повдигнато обвинение за отнемането на само един автомобил", каза още Маркова.
В делото липсват данни за отнемане на други автомобили. От 14 ноември 2012 г. до датата на разглеждане на мярката за неотклонение 10 януари 2013 г. не е извършено никакво следствено действие, посочи тя.

Маркова обясни, че това е втората по тежест мярка за неотклонение, която създава достатъчно ограничения, съобразно закона, за да не може лицето да върши престъпления. Контролът за изпълнението на тази мярка е възложена на органите на предварителното разследване, в случая полицията, добави тя.

Подозрения

Името на операцията на МВР - "М.И.Л.Е.В" странно съвпада с името на един от великотърновските магистрати, гледали мярката за неотклонение на Звезделин Методиев - Теодор Милев.

Директорът на великотърновската полиция Живко Коцев каза, че решението операцията да се казва М.И.Л.Е.В. е на ръководството на МВР. „Не знам дали някой се припознава. Мен не интересува резултатът - че се прекратяват този вид престъпления на територията на Великотърновска област”, каза Коцев.

Това е вторият подобен случай за последната година
. В края на януари 2012 г. МВР проведе акция за задържане на считания за лидер на групата за отвличания "Наглите" Валентин Янев с прякор Вальо Бореца, който бе обвинен в изнудване и заплахи за убийство. Операцията бе с кодово име "Р.А.Л.И.Ц.А".

Тогава неофициално стана ясно, че акцията е наречена на името на съдията от Софийски градски съд - Ралица Манолова, която пуснала Бореца под домашен арест по друго дело. Официално от МВР обявиха, че "Р.А.Л.И.Ц.А" е абревиатура от думите – рекет, алчност, лицемерие, изнудване, цинизъм и анархия.