При операцията със странно име на антимафиотите, проведена на 26 януари, бе арестуван считаният за лидер на групата за отвличания "Наглите" Валентин Янев с прякор Вальо Бореца. Той бе обвинен в изнудване и заплахи за убийство.

Неофициално стана ясно, че акцията е наречена на името на съдията от Софийски градски съд - Ралица Манолова, която миналата година го е пуснала под домашен арест по друго дело. Официално от МВР заявиха, че "Р.А.Л.И.Ц.А" е абревиатура от думите – рекет, алчност, лицемерие, изнудване, цинизъм и анархия. Още преди месеци обаче вътрешният министър Цветан Цветанов се закани, че във ведомството ще започнат да кръщават операциите си на съдии, пуснали престъпници от ареста. (По този повод вчера читател на Дир предположи, че следващата акция ще е М.И.Р.А.)

Вицепрезидентът Маргарита Попова също разкритикува името на полицейската акция. "Лош вкус е да се кръсти полицейска акция на името на съдийка", каза Попова, която е и бивш прокурор.

Според Съюза на съдиите пък операция "Р.А.Л.И.Ц.А" е опасен прецедент, който не може да се отмине с примирение, тъй като това би било в противоречие с професионалното достойнство и морал.
"С тази акция се дава ясен знак на съдиите, че ако вземат решение, което не се харесва на МВР, срещу тях ще последва поименна агресивна и манипулативна атака. Такъв подход грубо нарушава независимостта на съда и на съдиите в България и поставя под съмнение справедливия процес на всеки гражданин, обвинен в престъпление", пише в становището на магистратите.

Те припомнят, че мярката за неотклонение на Валентин Янев е била изменена от петчленен съдебен състав на Софийски градски съд с председател съдия Ралица Манолова, включващ освен съдиите и трима граждани съдебни заседатели.
Дори прокуратурата се е съгласила със законността на променената мярка и не е протестирала определението на съда.
"Изпълнението на мярката "домашен арест" не зависи от добрата воля на обвиняемия, а е възложено на органите на МВР, които трябва да осигурят подходящ и непрекъснат контрол, изключващ отклонение на обвиняемия от адреса", пишат още от Съюза на съдиите.

След ареста на Вальо Бореца бе съобщено, че той е бил под домашен арест, но е получил разрешение да отиде на зъболекар. Янев обаче отишъл в "Горубляне", за да рекетира за пари. Бил с бронежилетка, заглушител за телефон и радиостанция.

На 28 януари Специализираният наказателен съд остави 37-годишния Валентин Янев за постоянно в ареста. Решението обаче може да се обжалва в по-горната инстанция на спецсъда – апелативната, на 3 февруари. Тогава ще стане ясно и дали той ще остане окончателно в ареста.