37-годишният Вальо Бореца бе задържан в столичния кв. "Горубляне” заедно с още трима криминално проявени. Те изнудвали мъж за голяма сума пари и го заплашили с убийство. Спецоперацията на ГДБОП бе с кодово име "Р.А.Л.И.Ц.А" и бе под ръководството на специализираната прокуратура.

От пресцентъра на прокуратурата съобщиха, че Янев е обвинен в това, че на 23 и 26 януари, с цел да набави за себе си имотна облага и чрез отправяне на заплахи за убийство, е принудил столичанина Д.В. да му даде 3800 лева. Парите  били дадени на два пъти - първо Бореца взел 400 лева, а втория път - 3400 лв.

Другите трима задържани са привлечени като свидетели.

Делото срещу Валентин Янев е първото, образувано от специализираната прокуратура, по което има задържани, и са повдигнати обвинения, съобщи “Фокус”, сато се позова на прокуратурата. Въпреки че няма организирана престъпна група, обвинението за изнудване рекет със заплаха за убийство, е подсъдно на специализираната прокуратура.

Янев бе арестуван в края на май м.г. в столичен ресторант, след като МВР го издирва в продължение на няколко месеца. Той бе обвинен за убийствата на двама членове на бандата - Юлиян Лефтеров - Кунгфуто и Иван Петров Пайнавелов - Сапата. Труповете им - и двамата известни автокрадци, бяха открити от полицията в началото на януари 2010 г., след като един от "Наглите" - Даниел Димитров - Данчо Релето, проговори и издаде бившите си авери.

По-късно обаче Валентин Янев беше пуснат под домашен арест заради влошено здравословно състояние.

На 26 януари т.г. той е имал разрешение да посети зъболекар, съобщи БТА. Янев обаче отишъл в "Горубляне", за да иска парите. Бореца бил с бронежилетка, заглушител за телефон и радиостанция.

Очаква се утре Специализираният съд да му наложи мярка за неотклонение.

Вчера от МВР уточниха, че името на операцията Р.А.Л.И.Ц.А. е абревиатура от думите – рекет, алчност, лицемерие, изнудване, цинизъм и анархия. Медии обаче отбелязаха, че то удивително съвпада с името на една от съдийките - Ралица Манолова, която е определила мярката за неотклонение, с която Бореца е пуснат под домашен арест.

Още през лятото на м.г. министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов се закани в бъдеще МВР да назовава операции на съдиите, променили мярката за неотклонение на "изключително опасни и дръзки лица" с парична гаранция заради тежки заболявания.
"Няма да позволим съдебната система да се подиграва с труда на нашите служители", категоричен бе тогава той.