Тя обяви, че е възложила да бъдат изготвени промени в наредбата за движение и бул. "Цариградско шосе" да бъде отворено за мотоциклетисти.

По данни на КАТ над 6000 мотористи от цялата страна се събраха на площад "Александър Невски" за откриването на мотосезона. След това те се отправиха към Националния исторически музей в Бояна, където се мотористите се отдават на състезателни гонки, рок и бира.

Начело на колоната от мотоциклети беше столичният кмет Йорданка Фандъкова. Тя сподели, че за първи път се качва на мотор благодарение на служебния й шофьор, който се е оказал запален мотоциклетист и му има пълно доверие.

Фандъкова пожела успешен, безавариен и приятен мотосезон и призова шофьорите на автомобили да се отнасят към мотористите като към равноправни участници в движението.

Пред храм-паметника "Александър Невски" беше отслужена литургия за безопасността на мотористите на пътя. Началникът на КАТ-София Богдан Милчев обясни пред журналисти, че за миналата година има 109 инциденти с мотористи, половината по тяхна вина. Той посочи, че предложението за отваряне на бул."Цариградско шосе" за мотоциклетисти е направено от рокерски клубове, а от столичния КАТ са изразили положително становище.

Мотористите се движат по всички булеварди в София, не виждам причина да има забрана за бул. "Цариградско шосе", каза Богдан Милчев. Движението по бул. "България", бул."Рожен", ул. "202", бул."Владимир Вазов" също е много натоварено, отбеляза той. Наясно съм, че при първия инцидент с моторист на Цариградско ще има упреци, но миналата година имаме доста произшествия въпреки забраната, включително и смъртен случай, каза началникът на КАТ-София. Той призова всички участници в движението, да спазват правилата, което е гаранция да няма инциденти.

По традиция мотосезонът се открива в първата събота след настъпването на пролетта. Тази година събитието е организирано от десет мотоклуба. По данни на КАТ-София за безопасността при проявата се грижат около 120 полицаи, 20 от които моторизирани.

За откриването на мотосезона пред храм-паметника "Александър Невски" дойде и председателят на ПГ на ГЕРБ Красимир Велчев, но без своя скутер. Според Велчев, който е запален по летенето, скачането с парашут и парапланеризма, политиците трябва да имат хоби, иначе политиката им се превръща в хоби, а това е лошо.