До 26 август трябва да бъдат представени протоколите за прочистен и дезинфекциран двор, за да получат стопаните обезщетенията от 300 лева за щетите от африканската чума по свинете, съобщи във Велико Търново министърът на земеделието и храните Десислава Танева, цитирана от пресцентъра на ведомството.

Тя подчерта, че БАБХ е подготвила информационни брошури, които ще бъдат раздадени във всяко населено място в десетдневен срок, в които са описани стъпките за биосигурност както в малките, така и в големите стопанства.

Според нея една от основните задачи в предстоящия ловен сезон ще бъде депопулацията на дивата свиня, като важна мярка за справянето с Африканската чума по свинете. Целта е популацията на дивите прасета да бъде намалена на 0,3 броя на 100 хектара, при сегашни показатели от 2,5 броя върху същия периметър, а за това от министерството ще разчитат на близо 2800-те ловни дружинки в страната.

Предвидени са промени в Закона за лова, които ще регламентират увеличение на времетраенето на ловния сезон през тази година.

От министерството припомниха, след приключване на ловните излети ловците да вземат мерки за лична дезинфекция и за дезинфекция на автомобилите. Към момента на територията на четирите национални парка няма установени заразени диви прасета, посочиха от Министерството на околната среда и водите.

Според Цвятко Александров, зам-изпълнителен директор на БАБХ, общо заразените свине на територията на страна са 130 хиляди, като към днешна дата в шесте индустриални свинекомплекса, където е установена заразата, са унищожени над 115 хиляди.

Животните от личните стопанства и фамилните ферми, които са загробени са 722.

Срещата, свързана с актуалната ситуация, причинена от АЧС беше организирана в сградата на ДФ"Земеделие" във Велико Търново, а домакин беше председателят на НСОРБ и кмет на града Даниел Панов.