Проверката на екоминистерството започна след подаден сигнал за възобновяване на строителството в "Яйлата".

Скандалният строеж започна преди 6 години, по-късно беше спрян поради липса на строителни книжа. Собственици на терена са братята Павлови от Генерал Тошево. Нотариалният акт е за 1500 дка с рибарски заслон, разрушен обаче преди близо 40 години, припомня БНТ.

Сега екоекспертите от РИОСВ Варна са установили, че се извършва строителство в землището на село Камен бряг, община Каварна. Имотът не попада в територията на Защитена местност "Яйлата", обявена в съответствие със Закона за защитените територии (ЗЗТ) през 2002 г., а само в НАТУРА 2000.  Издаденото разрешение за строеж обаче не съответства на обхвата на реалните дейности. Това се посочва в съобщение на МОСВ.

През май 2007 г. РИОСВ – Варна е издала становище за заявено инвестиционно предложение "Възстановяване на покривна конструкция и зидария" на рибарска хижа от собствениците на поземления имот. Разрешението за строеж е издадено 4 г. по-късно от главния архитект на Община Каварна за "Основен ремонт и реконструкция за възстановяване на рибарска хижа с навес".

Директорът на РИОСВ – Варна е изпратил вече наличната документация по случая до началника на РДНСК – Варна за предприемане на съответните действия по компетентност.

Еколози искат спиране на строежа

По-рано от Коалиция "За да остане природа в България" настояха за спиране на строежа до изясняване на всички обстоятелства и приоритетно обявяване на заповедите за природните местообитания по Черноморието, предаде БГНЕС.

Според проверка на природозащитниците строежът e в границите на археологическия резерват Яйлата. Това се доказва с протокол на НИПК към Министерство на културата и писмо на Националния археологически музей, подписано от покойния му директор проф. Рашо Рашев. Протоколите от проверките за строителството през 2007 г., както и писма от РДНСК, отбелязват също, че строежът попада в границите на археологическия резерват.
Остава обаче съмнението дали границите на резервата не са били междувременно коригирани, след твърдения на инвеститора, че имотът е извън границите на резервата.

Строежът е и в две зони от европейската екологична мрежа Натура 2000 – защитена зона за птиците Калиакра и защитена зона за природните местообитания Комплекс Калиакра, които опазват специфични степни местообитания, уникални за страната. В тях строителство може да се извършва само след оценка за съвместимост. Такава обаче няма публикувана на сайта на МОСВ.

Скандалното строителство

Официално строежът се води в различните институции по различен начин – от "Основен ремонт и реконструкция за възстановяване на рибарска хижа" през "Възстановяване на рибарска хижа с навес" до "Възстановяване на покривна конструкция и зидария".

Според информация на местните хора от 40 г. строеж не съществува на това място. В миналото е имало основи на рибарски заслон – каквито са и документите в РДНСК. Строежът, който се развива сега, обаче, надхвърля многократно по размер и идея старата постройка, от която дори не са личали останали основи.
В момента се строи с бетон и от кота нула вече е на втора плоча. Т.е. има подмяна на разрешената от РИОСВ-Варна дейност.