Това съобщи Марио Иванов, главен експерт в Националния институт за паметниците на културата и председател на комисията, която извърши проверка на законността на започнатото строителство на сграда на територията на резервата, предаде БТА. Преди седмица в продължение на три денонощия работници изляха там стотици кубически метри бетон за основата на постройка с площ 300 кв. м. Собственици на терена и инвеститори на обекта са братята Иван и Илко Павлови, арендатори от Генерал Тошево. Те са наливали бетона без строително разрешение и без съгласуване с РИОСВ-Варна за изграждане на нова сграда.
Според председателя на комисията Община Каварна, РПУ-Каварна, Историческият музей, Регионалната дирекция за независим строителен контрол трябва да контролират обекта и да не позволяват строителството да продължи.
Марио Иванов припомни, че “Яйлата“ има изработен и приет устройствен план, който разрешава единствено строителството на пътища, и то при определени условия. Под благовидния предлог, че ще строят рибарски заслон, собствениците на терена се опитали да заобиколят закона, като са действали самоволно.
Местността “Яйлата“ е обявена за национален археологически резерват през 1989 г. с решение на Министерския съвет. На неговата територия се намират пещерен град със 101 жилища, заселени през V хилядолетие пр. Хр., и многобройни паметници, принадлежащи на различни исторически епохи.