Ваксината ни предпазва да не боледуваме тежко, да не умрем. Хазартно отношение към живота е, ако при тези числа не се ваксинираш. Дори хората само над 60 години да се ваксинират масово, аз съм готов да отменя всички мерки, защото смъртността е там. Това каза по БНТ министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров.

Смисълът на третата доза е да подобри имунната защита, което да доведе до по-малък брой болни и до по-малък брой починали, отбеляза министърът. Той добави, че такава  доза се прилага след като са изминали 6 месеца след завършване на имунизационния цикъл.

Ваксината на "Пфайзер" може да се използва за трета доза, бустерна доза или реимунизация, дори преди това да сме си поставили други видове ваксина, каза в петък по bTV зам.-здравният министър Димитър Петров.

Д-р Стойчо Кацаров каза още, че присъственото обучение ще продължи до края на учебната година, освен ако не навлезем в тъмночервената зона, което означава броят на заразените на 14-дневна база да надхвърли 500 души на 100 000.

Ако се ваксинираме масово, присъственото обучение ще остане за всички деца, подчерта здравният министър.

Няма да допусна това, което беше преди - да са отворени кръчмите, пък да са затворени училищата. Знам, че училищата са риск от епидемична гледна точка, но загубите от неприсъственото обучение се оказват непропорционално високи, коментира д-р Кацаров по БНР.

По думите на министъра пред БНТ заболяването продължава да протича по-леко при децата. За случаите на смъртност при деца, д-р Кацаров изтъкна, че те са с тежки увреждания.