Издадена вчера заповед на здравния министър Кирил Ананиев дава основанието за реорганизация на Втора градска болница в София, така че да приема случаи на COVID-19, съобщиха днес от ведомството. Новината беше обявена и от кмета Йорданка Фандъкова на заседанието на Столичния общински съвет.

Със заповедта министърът нарежда на регионалните здравни инспекции да предприемат мерки за реорганизиране и увеличаване на легловия фонд на лечебните заведения така, че да бъдат гарантирани приемът и лечението на потвърдени случаи на COVID-19. Това следва да направят директорите на регионални здравни инспекции, съвместно с ръководителите на съответните лечебни заведения, намиращи се в административна област, в която е установен случай на новия коронавирус.

"Капацитетът на Втора градска болница, при спазване на всички изисквания за лечение на болни с коронавирус, е около 50 легла. Разбира се, това не означава да се напълни веднага, трябва да се държи сметка за наличния персонал", уточни по-рано пред журналисти Фандъкова.

Тя благодари на медицинския персонал, който е дал своето съгласие да остане и да работи след трансформиране на болницата.

"Надявам се, че и Министерството на здравеопазването ще помисли за механизъм за подкрепа на този персонал. В тази ситуация сигурността, както и стимулирането на лекари, медицински сестри и санитари е една от най-основните задачи, които имаме. Разчитаме на тях в този момент да работят с пациентите и затова сме отговорни както към тяхната мотивация за работа, така и към тяхната защита", каза още кметът.

И подчерта, че болницата ще бъде подпомогната от бюджета на града за здраве.

"Надявам се в рамките на тези три дни да решим всички въпроси, но най-вече през това време да се работи за организация, за доставка на материали и оборудване, което е и задача на директора на болницата доц. Узунов", допълни Фандъкова.

Планът е за 72 часа да бъде извършена трансформацията, уточни пък зам.-кметът Дончо Барбалов.

"В този период пациентите на лечебното заведение трябва да бъдат транспортирани в другите общински болници. Няма да бъдат допускани инфекциозно болни пациенти преди и последните пациенти на болницата да бъдат изведени. Ще бъде използван персонала на Втора градска болница, ако има нужда ще бъдат привлечени и други специалисти от другите общински болници. Тук ще бъдат приемани по-леки случаи, тежките случаи, ако има такива, ще бъдат приемани във ВМА, "Пирогов", Александровска болница, където имат много добри реанимации. Сградата на Втора градска ще бъде разделена на две части - едната за пациентите, другата за персонала", добави той.

Засега случаите на коронавирус у нас са 7 - шестима още се лекуват, една жена почина вчера. Състоянието на съпрута й критично. Той се намира в изолирана сграда на територията на "Пирогов".

Общият брой респиратори в лечебните заведения за болнична помощ в България са 1463, а в извънболничната помощ - 142 броя. Центровете за спешна медицинска помощ разполагат с 289 броя респиратори в санитарните автомобили и с 53 в спешните кабинети, това съобщи Свободна Европа, като се позова на данни, получени от правителствената информационна служба.