Именно Цацаров, в качеството си на председател на Окръжния съд в Пловдив, през 2010 година е разрешил на Василев използването на СРС-та по отношение на другия подсъдим - Тенчо Попов. Зам.-градският прокурор го уверил, че Попов ще има среща във връзка с корупционната схема именно в Пловдив. Подобна среща действително имало, но тя се е провела в София, предаде БГНЕС.

"Законът е заобиколен, но Роман Василев е подвел мен. Ако тръгна да правя нещо срещу него, ще излезе, че го правя, защото той е подвел мен", заяви днес Цацаров.

Той се оправда, че всеки съдия работи с едно искане за използване на СРС, в което е описана фактическа обстановка - какво и къде ще се случи. Съдиите обаче нямат право по закон да изискат оперативното дело или досъдебното производство.
"Съдиите работят на доверие и това доверие е самото искане за използване на СРС. Заобикалянето на подсъдността очевидно възможно и се прави. Проблемът е упоритото нежелание законът да бъде променен, така че да се създаде регистър на действащи СРС в страната и да се посочат ясни правила за подсъдност, а не просто да се каже - при съответния председател на Окръжен съд", каза още Цацаров.

Той коментира и факта, че именно Василев бе определен да води проверката за използването на СРС-та от МВР по сигнала, подаден от лидера на БСП Сергей Станишев, че са подслушвани политици и безнесмени. 
"Проверката се извършва от 10 прокурори. Казано им е от мен, че имат пълна свобода и че каквото и да констатират, главният прокурор ще стои зад гърба им. Не си мислете, че проверката е в ръцете на Роман Василев. Всяка сутрин и всяка вечер резултатите от проверките се докладват на мен", увери Цацаров.

Той съобщи, че в началото на другата седмица се очаква да са готови резултатите от проверката.
"Щом стигнахме да изземем автомобил от паркинга на МВР, не сме го взели, за да го запазим от дъжда в гаража", каза още главният прокурор.

Главният прокурор коментира и действията на държавното обвинение по отношение на журналиста от Mediapool Борис Митов, който публикува документите с искането за използване на СРС:

"Безспорно е, че да разпитваш журналист кой му е източникът, означава да опорочиш самата професия. Никой не може да иска от журналиста кой му е дал документите."

Цацаров добави, че наблюдаващият прокурор е постигнал договорка с журналиста два часа след даването на обясненията да предаде доброволно на прокуратурата документите. Главният прокурор изтъкна, че те не са били разсекретени.
Той повтори думите на градския прокурор Николай Кокинов, че предмет на проверка не е журналистът, а публикуването на документите. От това стана ясно, че държавното обвинение няма намерение да проверява нарушенията при искането на СРС-тата.

Сотир Цацаров призна, че не знае кой е издателят на Mediapool, но чрез медиите го покани на "коректен разговор за коректното упражняване на професията".