Той е разпитван в петък часове, след като публикува статията си "Българският Уотъргейт: А кой ще проверява проверяващия?" за скандала с подслушването от МВР. В нея са показани документи за делото срещу Николай Цонев, Тенчо Попов и Петър Сантиров, разсекретени през 2010 г. от съдията от СГС Иван Коев. Митов пише за нарушения при използването на СГС от зам.-градския прокурор Роман Василев. Едно разрешение за СРС е подписано от Сотир Цацаров като председател на съда в Пловдив. Прокурор Драгомир Янчев от СГП настоял Митов да разкрие източниците си, което противоречи на журналистическата етика и на Европейската конвенция за правата на човека.

Журналистът твърди, че заради отказа да разкрие източниците си, Янчев цитирал текст от НК за лъжесвидетелстване и го заплашил с образуване на дело за разгласяване на държавна тайна. В статията Митов твърди, че Роман Василев е съмнителен избор за проверяващ имало ли е незаконно подслушване, тъй като неведнъж демонстрирал „топли” връзки с МВР, както и заради предишни закононарушения със СРС-та.

Отношението към прокуратурата е параноично. Нас ни интересува защо два документа, които трябва да се намират в секретното деловодство на съда, са в публичното пространство, коментира днес Кокинов пред bTV, цитиран от КРОСС и "Дневник". Той също ще проверява сигнала за подслушването в МВР.
По думите му, съдебният състав по въпросното дело е разсекретил информацията, а не способите за събиране на СРС-тата. В тях се съдържала информация, която е класифицирана.

"Първи принцип на работата със СРС-та е, че един документ може да бъде разсекретен само от органа, който го е създал. Поканихме Митов, не сме го призовавали. Съгласен съм журналистите да запазват своите източници. Искаме да разберем откъде е изтекла тази информация. Янчев е настоявал да разбере откъде има документите и кои са източниците му, което журналистът е отказал да разкрие. Не ни интересува информацията от статията", категоричен бе той.
 
Митов трябвало да донесе документите в петък, но след като не се е явил, бе призован за понеделник. Попитан защо проверката не е започнала от секретното деловодство, градският прокурор попита на свой ред: "Защо смятате, че не сме проверили и там. Нещата вървят паралелно".

Той бе категоричен, че никой не е заплашвал журналиста с наказателна отговорност и не му е повдигал обвинения. Нямало и основания такова нещо да се случи. "Дайте шанс проверката да приключи, на този етап не виждам основание да се повдигат обвинения", каза той.
Градският прокурор посъветва Митов, ако прокурорът е превишил правомощията си, да се обърне към етичната комисия.

"Не бива да се притеснявате, че имаме лоши намерения към вашия колега. Статията е интересна, обективна, провокативна и аз я прочетох с интерес. Той беше извикан като гражданин. И мен са ме викали на разпит, в това няма нищо притеснително", обясни още Кокинов.
 
Той не се ангажира с коментар дали „проверяващият трябва да бъде проверен” и остави това решение на главния прокурор Сотир Цацаров.
Кокинов каза още, че до 12 април трябва да приключи проверката на прокуратурата по сигнала за подслушване, внесен от лидера на БСП Сергей Станишев. "До 16 април трябва да бъде готов докладът от проверката. До тогава ще бъда „господар на мълчанието”, зарече се прокурорът, цитиран от "Фокус".

Митов пристигна тази сутрин в прокуратурата минути преди 9 ч. и след 5-минутен престой там, си тръгна без обвинения за разгласяване на държавна тайна, предаде БНР.
Десетки се събраха междувременно в подкрепа на журналиста пред Съдебната палата, предаде БГНЕС. Някои от недоволните сложиха лепенки на устните си.

Пред журналисти и протестиращи Митов обясни, че единственото, което са поискали от него, е да подпише документ, че отказва да разгласи източниците си.
"Оказа се, че не ме е предупреждавал (Драгомир Янчев - бел .ред.) по чл. 290, както ме предупреди в петък, тоест за лъжесвидетелстване, защото аз нямам статут на свидетел и няма как да ме предупреждава по този член, но в петък ме накара да го напиша в обяснението си, че знам за тази отговорност по чл. 290", заяви Митов, цитиран от БГНЕС. Според него казусът с прокуратурата е приключил.

Кокинов коментира след разпита, че разбрал, че Митов не е представил никакви документи и си е "тръгнал по живо по здраво".

По повод разпита от Българския хелзинкски комитет (БХК) вече оприличиха държавното обвинение като рекетьорска организация и го определиха като "драстично посегателство върху свободата на словото, в това число правото на обществото на информация".

Имало ли е незаконно подслушване?