Спешен ремонт за изкърпване на дупките по пътя край Своге започна снощи. Едва вчера следобед Агенция "Пътна инфраструктура" е изпратила писмо до двете фирми, ремонтирали участъка, с което настоява да асфалтират дупките по трасето, съобщиха източници от фирмите, цитирани от bTV.

С екипа ни обходихме маршрута от Своге до село Елисейна по сигнал, че снощи след 21 часа спешно и аварийно са били ремонтирани дупките по трасето. Преброихме над 10 дупки, на които е положен пресен асфалт. Снощи по тъмно пътят е асфалтиран в продължение на километри.

Големите тирове навлизат наляво, и който идва от Своге направо е в насрещното. Ремонтирано е снощи. Щом може да се работи и нощно време.

По закон ремонт се прави след съгласувателно писмо и би трябвало да са информирани общината и полицията, които да реорганизират движението, но не са.

Зам.-кметът на Своге, който е участвал в спасяването на пътниците от автобуса след катастрофата, е подавал десетки сигнали за некачествения път.

"След дъжд качулка,трябваше да се случи такова нещастие, за да се вземат подобни мерки", каза инж. Валентин Михайлов.

Той обясни, че не са били уведомени и нямат официално писмо, че ще има такова изкърпване.

Управителят на фирмата "Мегаинвест - холд", която е асфалтирала пътя от Своге до Елисейна обаче, потвърди пред bTV, че асфалтирането е поискано от АПИ.

"Еми, АПИ са възложили спешно да се отремонтира, където има забележки, и съответно сме предприели конкретните мерки да бъдат възстановени в гаранция тези проблемни участъци, които не са дефектирали много, където има дребни забележки са отстранени, да вярно е", обясни Цветан Цветанов.

Писмото за спешния ремонт е изпратено от АПИ до двете фирми вчера следобед, от агенцията отказаха да го предоставят на bTV.

Всеки ден в района на дефилето на пътната настилка се срутват камъни, но понеже няма кой да ги почисти, се налага на полицията да свърши тази работа.

 Според Нова телевизия за 4 години "Трейс груп" е спечелила обществени поръчки за 63 млн. лева.

Според данните на платформата за обществени поръчки на Столичната община, след 1 октомври 2014-та година фирмите, които работят по най-скъпите обществени поръчки, са три.

"Трейс Груп" води в класацията с проекти на стойност от близо 63 млн. лева. Тя е следвана от "Джи Пи Груп", които оперират с почти 27 млн. На трето място е "Калистратов груп" с малко над 17,5 милиона.

През последните три години компанията "Трейс Груп холд" АД е спечелила обществените поръчки за изпълнението на 7 обекта от общо 91 инфраструктурни проекта на общината. Сред които част от ремонта на пешеходната част на бул. "Витоша", реконструкцията на бул. "Цариградско шосе" и работа по бул. "Дондуков". И на трите обекта гражданската инициатива "Спаси София" намира недостатъци.

Един от най-критикуваните ремонти на "Трейс" в София е този на бул. "Дондуков", който закъсня с пускането си в експлоатация. За всеки ден закъснение общината обеща да глоби фирмата с 80 хиляди лева на ден. Глоба обаче не е наложена, защото надзорът преценил, че фирмата изчаквала решението дали да се сложат павета или асфалт. Останалите дни от близо двумесеченото закъснение на обекта от надзора отчели като дъждовни. Въпреки проблемите с ремонта на "Дондуков", договорът с фирмата не е прекратен. Така общината не може да изключи "Трейс" от участие в други обществени поръчки, както позволява законът.

"Трейс" е компанията, на която съм налагала най-високата глоба от близо 500 хиляди. По всички останали обекти проверки се правят непрекъснато", коментира кметът на София Йорданка Фандъкова.

В момента фирмата работи по ремонта на бул. "България" и предстои да започне дългоочаквания пробив на ринговия бул. "Тодор Каблешков".