След като заседаваха няколко часа следобяд, организаторите решиха, че окупацията остава и няма да напуснат Ректората до оставка на правителството. 

В профила си във Фейсбук по-рано окупаторите съобщиха:

"Партии, браншови организации и НПО-та отговориха на нашите призиви. Утре ще организираме обща среща, която ще зададе нов курс към оставката на 42-то НС с министър-председател Пламен Орешарски".

Новите окупатори призоваха за "човещина и ненасилие". Съобщиха още, че в сградата са останали само студенти от СУ.

Напрежението около университета в снимки >>

По-рано през деня отвън униформените застанаха в плътна редица покрай оградата на Софийския университет "Св. Климент Охридски" и не позволяваха на никого да влезе в двора.

Пред оградата имаше няколко десетки души, които подкрепят обявената в събота втора окупация на Ректората.

Противниците на окупацията бяха на отсрещния тротоар, като между двете групи също имаше плътни полицейски кордони. 

За кратко силите на реда не позволяваха и никой да влезе в уличката откъм задните входове на СУ и отцепиха пространството от улица "Шипка" до "Цариградско шосе".

Малко преди 13 часа около 20 души, които се обявяват против блокадата, успяха да влязат в двора на университета, прескачайки оградата, и се заканиха да обявят "свободна зона".

Двете страни си разменяха снежни топки.

Нямаше сблъсъци, но напрежението между двете групи се покачи и се стигна до разгорещени словесни спорове. 

Преподавателят от ФЖМК Григор Атанасов носеше плакат, на който пише „Не подкрепям правителството. Подкрепям университета. Окупаторите вън!”. 

Подкрепящите окупацията викат "Оставка" и "Червени боклуци". 

На място дойдоха лидери на Реформаторския блок. Председателят на ДСБ Радан Кънев отправи призив полицията да не нахлува в сградата, след като ректорът сезира прокуратурата именно с такова искане. 

Междувременно ректорът проф. Иван Илчев издаде заповед за забрана на достъпа до Ректората.