Тя обяви това след свиканото от нея национално съвещание с участието на всички началници на затвори в страната и с ръководството на ГД „Изпълнение на наказанията“ заради напрежението след бягството на двамата затворници.

„Един от източниците на средства за подобряване на политиките в правосъдната система е Норвежкият механизъм, като по него има предвидени 35 млн. за изграждането на изцяло нов затвор в Кремиковци – имаме уточнен терен, създадени актове за държавна собственост и т.н. Предстои подписването на договора“, обясни тя, цитирана от "Фокус".

Цачева уточни, че има и 4.5 млн. лев, заделени в бюджета на Министерството на правосъдието за капитални актове и ремонти, които тепърва предстои да бъдат разпределяни.

"Ще настоявам правителството да осигури повече средства за правосъдната система – за повече хора и за по-добра надзорно-охранителна техника. С колегите говорихме за необходимите краткосрочни мерки за преодоляване на напрежението в системата. Уточнихме се, че работна група ще търси вариант за оптимизиране на щатовете на служителите в затворите. Целта е да бъдат засилени онези възлови места, за които се прецени, че към момента са с недостиг на личен състав“, добави министърът.

Тя уточни, че в ГД „Изпълнение на наказанията“ за тази година остават още 245 незаети щатни бройки.

„Мога категорично да заявя, че ако имаше до момента кандидати, досега местата щяха да са заети. Освен това не е тайна, че макар и спечелили конкурс, само след месец-два на работа основно млади хора напускат заради непривлекателния труд, който упражняват“, обясни Цачева.

Министърът подчерта, че ще настоява и за осигуряване на средства за необходимите надзорно-охранителни системи, които да бъдат в помощ на служителите в затворите - заглушители, клетки и др.

"Споделят добрия опит от затворите в Белене, където със заглушители се постига по-добра охрана за самия затвор, но те са неприложими например за Софийския затвор, тъй като заглушават и мобилните устройства на работещи наблизо граждани. Затова работната група трябва да изследва техническата възможност за разработване на такива методи, които биха могли да бъдат ефективни в разстояние от 1 м.", изтъкна Цачева.

По думите й правата на лишените от свобода като че ли са повече от задълженията им и това води до демотивация на служителите на затворите.

По-рано днес надзирателите излязоха на протест и настояха да им бъдат осигурени електропреносни пистолети.