Силните ритми на тъпаните огласиха смълчания булевард в студения ден, а усмихнати момичета в пъстри народни носии спираха минувачите и им даваха покани за най-новия спектакъл на ансамбъла „Ние, Българите”, на който те ще представят уникален сет от тъпани, предаде БГНЕС.

„Днешната ни изява за софиянци няма нищо общо с Хелоуин - ние просто рекламираме по този начин спектакъла си „Ние, Българите”, заяви един от кукерите. „Тези ритми и звуци идват от прадедите ни“, допълни той.

А един от тъпанджиите, Данаил Илиев, даде и още един повод - празнуват рождения ден на свой приятел. Момчетата обясниха, че това е техният избор - да са маскирани като кукери, а не като чудовища.

Младите музиканти и танцьори са почитатели на всякакъв вид празници, но предпочитанията им са за българските традиции, които съхраняват изконните ни добродетели и умения в творчеството.

„Хората ни харесват и ние харесваме това, което правим, защото то ни прави щастливи”, успя да каже в паузата между изявите си на столичния булевард Данаил Илиев.

На 24 ноември столичани ще видят новото възкръсване на ансамбъл „Чинари“ със сета от тъпани и с представление, намерило вдъхновение в дълбоките ни фолклорни традиции.

Обединяващата роля ще е на тъпана, а на сцената ще кипи от вихрени български танци и хора, инструментални мелодии и песни от различните етнографски области на България.

Ще участват също трио „Булгарина“ и група "Etnotix“. Последната група е без аналог у нас, състои се от четири момичета – гъдуларка, перкусионистка, китаристка и вокал.

Специално е и участието на Оркестъра за народна музика към БНР с диригент Димитър Христов. Хореограф и режисьор е Асен Павлов, носител на ИКАР 2015 с ансамбъл „Чинари“ за спектакъла „Траките”.