Боян Петров е предпазлив, той е един от най-опитните алпинисти в света. Едва ли в лошо време е тръгнал да изкачва Шиша Пангма", каза по bTV алпинистът Слави Нестеров. Той е бил с Петров на експедиция до Гашербрум.

С Боян се чухме за последно на 28 април. Той беше в отлично здраве и кондиция, добави Нестеров. По думите му въпреки отлична прогноза за времето е възможно то да се влоши за минути в планината.

На въпрос дали е възможно Боян Петров да е направил бързо спускане от върха, Нестеров казва, че алпинистът е много предпазлив.

"Той си поставя точка с джипиес координати на всеки 100-150 метра, със сигурност има следа, с която се е върнал назад. На Шиша Пангма има два лагера, които са по-надолу, които са добре заредени и има възможност да е слязъл надолу", коментира Нестеров.

Въпреки това той признава за притеснително, че палатката и чувалът на Петров са открити празни, но не бърза да прави прибързани заключения.

"След първите 1-2 дни с хубаво време ако Боян не се е прибрал, тогава можем да си вадим други заключения. Може да си е направил временен заслон и да изчаква отминаването на бурята", смята Нестеров.

Очаква се днес да бъде подновено издирването на Боян Петров, ако времето го позволява.