Според алпинисти обаче върхът, който се намира на китайска територия, е един от най-трудните за изкачване.

Д-р Калина Сълова започва работа като планински спасител преди повече от 30 години и участва в шест хималайски експедиции. Когато взима решението да изкачи Шиша Пангма като алпинист тя не казва на никого. Тръгва през май 1999 г. заедно с ветерана алпинист Дойчин Василев.

Двамата обаче закъсняват с тръгването към върха и са изправени пред избора или да се откажат, или да останат под открито небе.

"Когато чух това от Дойчин, че трябва да останем на бивак, спрях да мисля. Цялата нощ бяхме на една площадка около метър на два, ледена площадка. Изкопахме малко под леда, за да можем да се скрием от вятъра, но времето беше тихо, безспорно студено. Останахме седнали на тази площадка, движехме през цялата нощ краката си", разказа по bTV Сълова.

Споделя, че гледали да не заспят, защото не било ясно дали ще се събудят.

Да останеш на бивак означава просто да спреш и да изчакаш новия ден без нищо, пояснява Сълова. Изтощението било голямо. "Сутринта попитах "нагоре или надолу", той ме погледна и от погледа му разбрах, че трябва нагоре", спомня си тя.

Разказва, че на другия ден шерпите ги посрещнали много радушно и двамата алпинисти пили най-хубавия чай в живота си.

Според нея върхът е труден и заради резките промени във времето, характерни и за останалите осемхилядници, както и заради технически особености при изкачването му.

Казва обаче, че не се притеснява за Боян Петров.

"Той умее да ръководи себе си, аз се убедих в тези осемхилядници, на които беше, защото все пак той преценяваше себе си относно заболяването, което носи и му се възхищавах като лекар, че умее да държи и да води заболяването си, а не то да го води", казва Сълова.

Тя вече не изкачва високи върхове, но пази всичките си спомени от тях в много снимки и в малко камъчета.

За изкачването на Шиша Пангма д-р Карина Сълова и Дойчин Василев получават сертификат, където е записано 8017 м изкачена височина.

Боян Петров е в неизвестност от няколко дни. Посолството ни в Пекин е получило информация за изчезването на Петров на 3 май.

Днес се очаква да бъде подновена акцията по издирването на алпиниста. Алпинистите от групата му съобщиха, че Боян е започнал да се катери към върха на 29 април и оттогава не се е връщал в базата.