Боян Петров е започнал да катери върха сам, след като другите алпинисти са се върнали заради лошото време, това заявиха в специално изявление от екипа на Калифа - организатор на Хималайска експедиция 2018 година, по време на която той изчезна.

Ето какво написаха те в социалната мрежа:

"Що се отнася за изчезването на Боян Петров- получихме много съобщения дали имаме нова информация за българския алпинист. Тъй като получаваме и съобщения от други страни, смятаме, че е важно да информираме всички на английски. Нямаме новини след последната информация, Боян започна да се катери към връх Шиша Пангма на 29 април и оттогава не се е връщал в базата.

Вчера той официално е бил обявен за изчезнал. Българският алпинист е започнал да катери върха сам, след като много от неговите съалпинисти се върнаха заради лошото време. Унгарският алпинист Давид Клайн, който също е на Шиша Пагма, следи събитията. Ако получим новини от него за българския алпинист, ще ви информираме на нашата "Фейсбук" страница! Дотогава продължаваме да се надяваме, че Боян Петров ще се завърне".

Последната снимка на Боян Петров преди да тръгне с останалите алпинисти на експедиция

Снимка: Фейсбук

"Опитваме се от тук да направим каквото е възможно. Търсенето ще започне фактически утре отнво, ако времето позволява. Надяваме се той да е слязъл до първи и втори лагер, те са добре екипирани с храна и кислород, така че се надяваме той да е останал в някой от тези лагери", коментира пред БНТ пък българинът Деян Петков, организатор на експедицията.

"Нормално е да намерят спалния му чувал, тъй като предполагаме, че в този последен хубав ден, който е бил горе, докато колегите му са вървели към Лагер 3, той се е опитвал пък да качи върха", подчерта той.

Боян Петров е на експедиция в Хималаите заедно с още 10 души. След пореден успешен сезон през 2017 г. с два изкачени осемхилядника, един от най-успешните български алпинисти се отправи на 10 април към Тибет, за да атакува първо Шиша Пангма, а след това и Еверест, които са част от проекта му "Българин на 14 х 8000".

Действията му на Шиша Пангма не са необичайни. Тръгва към най-ниския от осемхилядниците ден преди останалите от екипа, за да им проправи път, коментират негови колеги.

На 29 април Боян Петров споделя на жената, с която живее, че се чувства в отлична форма. Не искал да се катери с група.

Жената, с която Петров живее - Радослава Ненова

Снимка: bTV

"Така казва, че му е по-лесно да не се разсейва с други хора и да се концентрира какво прави. По-опасно е, в повечето случаи винаги е имало хора наблизо, които да се катерят паралелно с него. Този път не си взе сателитния телефон, по принцип го взема, но сега е преценил, че ще му натежи, просто го е оставил долу, така че няма връзка", разказа Радослава Ненова пред bTV.

Според нея е възможно Боян да е слязъл до най-долния лагер, където има храна и пособия за оцеляване. Тя е във връзка със спасителите и им е обяснила, че приятелят й е диабетик и това може да повлияе на състоянието му.

Тогава се чуват за последен път. От 3-ти май, когато трябва да се прибере в лагера и да поеме към Еверест, е в неизвестност. За първи път толкова дълго. А спасителна операция в момента не е възможна заради лошото време. Най-рано утре ще могат да тръгнат да го търсят.