84 язовира от 400, определени като потенциално опасни, са ремонтирани незаконно, без необходимите строителни книжа и контрол. Това обяви министърът на регионалното развитие и благоустройството арх. Иван Шишков, след като инспектира язовир "Тополово 2" в община Асеновград. Той цитира заключение на Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК), която е извършила проверка на малка част от опасните язовири, за чийто ремонт държавата е отпуснала половин милиард лева. 

Язовир "Тополово 2" е буквално разрушен, след като в хода на ремонтните дейности се случва авария, която разрушава язовирната стена. В момента съоръжението е празно и по него не се работи, стана ясно при проверката.

Министър Шишков коментира, че този язовир е показателен за това как държавата си е позволявала да строи незаконно в периода 2019-2021 г. - без проекти, без разрешение за строеж, без контрол и гаранции. "При язовир "Тополово 2", освен ремонт на ремонта, ще се наложи и ремонт на аварията", коментира Шишков.

"Държавата е осигурила пари, възложила е проектиране, има изготвен проект, но впоследствие проектите не са одобрени, а започват незаконни ремонти. Няма надзор на ремонтите, не са правени проверки. Нямаме въвеждане в експлоатация. Липсата на регламент, надзор и контрол води до аварии. За съжаление, не знаем дали и други язовири могат да аварират по този начин, защото са без строителни книжа", каза арх. Шишков. 

Снимка: Пресцентър МРРБ

Снимка: Пресцентър МРРБ

Той увери, че аварията на яз. "Тополово" 2 ще бъде отстранена законно, тъй като от юли миналата година има разрешение за строеж за отстраняване на аварията.

"Много пъти коментирах проблемите с незаконните ремонти на пътища и язовири. Предложих на Народното събрание текстове, за да можем да ги обявим за търпими и да продължим с дейностите, но хората, които ни вкараха в строителния капан, отказаха да подкрепят законите промени", посочи арх. Шишков. И допълни, че заради липсата на правна рамка няма как да се завършат незаконно започнатите ремонти. Според него вината е на държавата в периода 2019-2021 г., като тя се явява възложител и изпълнител. 

Снимка: Пресцентър МРРБ

"Мащабът на незаконното строителство е огромен, пред сериозно предизвикателство сме", заяви арх. Шишков. 

В проверката на съоръжението се включиха също заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Шушков, началникът на Дирекцията за национален строителен контрол инж. Деляна Панайотова, заместник-кметът на Община Асеновград инж. Стоян Димитров и др.