Бившият регионален министър Гроздан Караджов ("Има такъв народ") отхвърли обвиненията на служебния министър Иван Шишков, че нищо не е направил за незаконните строежи на язовири при ГЕРБ освен по същество е да намери вратичка в закона, за да узакони ремонтните дейности като аварийни, за да се предотврати тяхното събаряне, ако трябва да се процедира по буквата на закона.

"Изумен съм от обвиненията и особено от предложенията на министъра на регионалното развитие за аварийните ремонти на язовирните стени. Очевидно е, че той не е добре запознат и някой го е подвел за състоянието на нещата. Никакви незаконни практики не се прикриват! Напротив - целта е язовирите да бъдат законно ремонтирани и законно въведени в експлоатация. Това заяви в пост във фейсбук бившият регионален министър Гроздан Караджов след като служебният министър Иван Шишков го обвини, че нищо не е направил за незаконните строежи на язовири при ГЕРБ.

"Няма никакво съмнение, че язовирите, за които се говори, са в лошо състояние и са опасни за населението. Затова трябва да бъдат взети незабавно мерки, за да не се стига до трагедии като тази в село Бисер. Има специална наредба за язовирните стени, в която изрично е описано кога може да се пристъпи към авариен ремонт - когато има доказан риск от авария. Такъв доказан риск има при всички визирани язовири. Работната група, която анализира ситуацията, беше категорична за това. "Законът разрешава в тази ситуация ремонтът да започне веднага, като нужните документи се издават в процеса на работа или накрая. И което е най-важното - обектът се въвежда в експлоатация с акт 16, т.е. той става абсолютно законен, с ясен собственик, с категорични гаранции за безопасност", посочва бившият регионален министър Гроздан Караджов ("Има такъв народ").

"Какво ще стане, ако се приеме предложението на министър Шишков язовирните стени да бъдат обявени за търпими обекти? Те никога няма да могат да бъдат узаконени! Няма да им бъдат издадени нужните документи. Няма да имат акт 16 и на много от тях собствеността ще е неясна. Няма да има гаранция за тяхната безопасност. Което е предпоставка за нова трагедия!", посочва още Караджов.

По-рано днес служебният министър на регионалното развитие Иван Шишков съобщи, че е издал заповед да отпаднат указанията, издадени от предишния редовен регионален министър и вицепремиер Гроздан Караджов, ремонтът на 418 язовира, който е бил извършван без никакви строителни книжа (казус, популяризиран още от предишния служебен кабинет през 2021 г.), да бъде узаконен.

И обясни как е било предвидено да стане узаконяването на "може би най-мащабното незаконно строителство, което държавата си е позволила в периода между 2018 и 2020 г.", а именно - строежите на язовири.

Той припомни на съвместна пресконференция с икономическия министър Никола Стоянов, че Държавната консолидационна компания (ДКК) е възложила реконструкцията на 418 язовира на държавната компания "Монтажи" ЕАД по време на третото правителство на Бойко Борисов.

В рамките на предишния служебен кабинет е установено, че тези язовири нямат строителни книжа. Касаело се е за основен ремонт и за тях е следвало да има издадени строителни книжа. Със заповед на министър Караджов е била сформирана работна група, която стига до едно недотам категорично заключение, че тези язовири са били допустими за аварийни, т.е., че е имало аварийна ситуация и не следва да бъдат издавани разрешения за строеж.

Очевиден е опитът да бъде намерено някакво решение, така че изграденото от държавата да не бъде премахнато, но считам, че този опит да бъде разрешено незаконното строителство с незаконни методи, е най-лошият пример, който може да даде държавата, категоричен беше министър Шишков.