Проблемът със строителството на язовири е по-голям от този с магистралите. Голяма част от ремонтираните язовири нямат никакви одобрени строителни книжа. Доказателства за необходимостта от авариен ремонт няма. Това заяви служебният министър на регионалното развитие и благоустройството Иван Шишков по време на брифинг, касаещ порочни практики при ремонти на язовирни стени и съоръжения.

По думите му, това е един от поредните случаи на мащабно незаконно строителство, което държавата си е позволила в периода от 2018 до 2020 г. Регионалният министър припомни, че през юли 2018 г. е прието решение на Министерския съвет, с което е бил одобрен списък от 418 язовира, като възложител е Държавната консолидационна компания, а изпълнител - държавната компания "Монтажи" АД.

Арх. Шишков обяви, че към този момент са проверени 71 язовира, като на 51 ремонтът е завършен, частично завършен - на седем, и незавършен - на останалите 13.

Регионалният министър определи ремонтите на язовирите в посочения от него период като "малък строителен хаос в държавата".

"Голяма част от язовирите са празни, а се твърди, че някои от тях са аварийни", каза още министър Шишков. По думите му, няма никакви регистрирани съобщения за възникнала авария на проверените обекти.

Той напомни, че през февруари т.г. предшественикът му на поста Гроздан Караджов е сформирал работна група, която е стигнала до заключението, че тези язовири са били "допустими като аварийни".

"Очевиден е опитът да бъде намерено някакво решение, така че изграденото от държавата да не бъде премахнато, което е логично. Считам, че този опит проблемът с незаконното строителство да бъде решен с незаконови методи, е най-лошият пример, който може да даде държавата", допълни арх. Шишков.

Качени са за обществено обсъждане предложения за промени в Закона за устройство на територията, обясни Иван Шишков, чиято цел е да се намери разрешение на този проблем.

От своя страна служебният министър на икономиката Никола Стоянов заяви, че язовирните ремонти са сериозен проблем, който двете министерства наследяват. Той добави, че във ведомството му са докладвали, че информацията която им е била предоставена от "Монтажи" АД не е пълна.

"По информацията, което имам, ДКК е сменила изпълнителния директор на "Монтажи", която е подавала непълна информация към ДКК за язовирите. По непотвърдена информация 209 язовира са с приключили строително-монтажни работи. Ние трябва да решим този наследен проблем. Да, строено е много често без строителни книжа, бързано е много, много неща са недомислени", заяви Стоянов.

Икономическият министър допълни, че около 80 процента от парите са разплатени. По думите му ремонтите на язовирите са приключили по времето на правителството на Кирил Петков.