Поне 1000 допълнителни машини ще трябва да бъдат закупени за предстоящите предсрочни избори на 11 юли. Призовавам всички участници в предизборната надпревара да провеждат толерантна и позитивна кампания. За мен като председател на ЦИК предизвикателството е огромно предвид новите моменти в Изборния кодекс, особено тези свързани с машинното гласуване. Това каза председателят на Централната избирателна комисия (ЦИК) Камелия Нейкова по време на брифинг, на който и представи говорителите на новия състав на комисия.

"Изключително ми е приятно отново да застана тук пред вас вече като председател на Централната избирателна комисия. С повечето от вас се познаваме от предходен мандат на ЦИК, където бях член и имахме всяка седмица срещи с вас. Сега имам изключителното удоволствие да предам щафетата на новите говорители на ЦИК - г-жа Росица Матева и г-н Цветозар Томов, който ми беше партньор говорител", заяви още Камелия Нейкова.

Тя очерта и основните предизвикателства пред комисията.

Нейкова добави, че представителите на медиите са най-прекият път към избирателите и тя лично като председател и цялата Централна избирателна комисия ще продължават да разчитат на тях.

"Много се надявам и призовавам всички участници, които ще се регистрират за предизборната надпревара, да провеждат една толерантна и позитивна кампания, за да може всички ние заедно да преминем през този процес и на 11 юли да се проведат честни, прозрачни и демократични избори. Казвам 11 юли, въпреки че на 27 юни предстоят частични избори за кметове, като сред тях е и изборът за кмет на Община Благоевград. За първи път на местни избори ще има машинно гласуване. Това още повече увеличава отговорността и ангажиментите на ЦИК. Както знаете, нашият първи работен ден съвпадна с насрочването на изборите за Народно събрание на 11 юли. Ние работим в изключително ускорен ритъм от 12 май почти неусетно премина тази седмица и този ритъм ще продължи по същия начин", обясни тя.

В ЦИК вече са взели над 50 решения и са започнали с назначаването на съставите на Районните избирателни комисии, а срокът е до утре.

"Имаме амбицията, ако успеем, днес да вземем всички решения, ако не успеем, утре сутринта ще ги довършим", добави говорителят на ЦИК Росица Матева.

"В поне 700 секции трябва да има повече от една машина, две или три, защото там са гласували повече от 450 избиратели. Според последната избирателна активност извън страната ще са необходими малко над 240 устройства. Общият брой е около 1000 допълнително осигурени. Възможно е да бъдат малко повече или малко по-малко", каза говорителката на ЦИК Росица Матева.

"От днес започва приемът на документите за регистрация на партии и коалиции за участие в предсрочните избори. До момента са подадени документите само на една политическа партия", добави Матева.

Тя уточни, че едновременно с това ЦИК приема и документи за допускане в частичните местни избори. "Днес сме регистрирали две партии за участие в тези частични избори - "Републиканци за България" и "Земеделски народен съюз", съобщи още Матева.

Цветозар Томов пък коментира разкриването на така наречените автоматични секции.

"Секциите, които приемаме по чл. 14, т. 3 на Изборния кодекс, са над 500. Това е рекорден брой секции извън страната за всички избори, които досега са произвеждани. Тепърва предстои стартирането на процедурата по събиране на заявления, които избирателите могат да подават и директно по електронен път на страницата на ЦИК или до дипломатическите и консулските представителства. Очакваме, че на тези избори наистина ще осигурим възможност на всички български граждани, живеещи извън страна, да гласуват при нормални условия и без да възникват ужасяващи опашки, без да имат нужда да минават стотици километри, за да могат да участват в изборите", каза той.

Томов сподели още, че предходните избори са показали, че желанието на българите в чужбина да участват в изборите е на незапомнено високо равнище. "Логистиката за изборите в чужбина е един от най-сложните проблеми, които има ЦИК. В момента в доста отношения сме в период на обсъждане по какъв начин да организираме изборите и разяснителната кампания извън страната, така че те да са по-ефективни", заяви още Цветозар Томов.

Според него гласуването в чужбина и машинното гласуване са двете теми, заради които медиите въртят ЦИК на шиш.

"Имайте малко търпение. Дайте ни някакво доверие в аванс, че наистина ще успеем да се справим с предизвикателството на машинното гласуване в чужбина. Конкретни доказателства за това все още не можем да представим, защото днес започва втората седмица от нашата работа като Централна избирателна комисия в този състав, който е намален в сравнение с предишния. На правителствата се дават по 100 дни, но дайте ни 10-15 до следващия брифинг да кажем. Бъдете търпеливи и ни дайте някаква зона на спокойствие, в която да организираме достатъчно добре работата си", призова Цветозар Томов.